Verneverdig. Grytdalen er er den sentrale delen av Songlieiendommen og byr på rike naturopplevelser til alle årstider. Foto: Kjell A. Olsen

Toppledelsen i kraftselskapet har nylig vært på befaring på Songli-eiendommen. Onsdag vil formannskapet i Orkdal få en orientering om prosessen som er i gang.

Konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi understreker at et kjøp kan være av interesse, men saken er ikke på noe vis er realitetsvurdert, verken av administrasjonen eller styret i selskapet.

- Vi har hatt en samtale med ledelsen i Orkdal kommune, der vi har sagt at et kjøp av eiendommen kan være aktuelt for oss. Vi er nødt til å bruke en god del tid på vurderingen av om dette er en fornuftig investering, sier Gjersvold.

Interessant investeringsobjekt

Konserndirektøren fremholder at Songli-eiendommen kan være et interessant investeringsobjekt fordi den ligger midt i kraftselskapets nedslagsfelt. Han påpeker at det ifølge verdivurderingen for taksten på 27 millioner kroner, både ligger en del vindkraftrettigheter og vannkraftrettigheter i tilknytning til eiendommen. Dessuten kan bygningsmassen rundt Songli-tunet utnyttes internt, som kurssenter for selskapets ansatte.

–- å langt har vi ikke vurdert i detalj hvilke muligheter som ligger i eiendommen. Vi er i dialog med Orkdal kommune. Det er så langt ikke diskutert hvordan vil skal gå frem videre. Vi har heller ikke vært i kontakt med eieren, som er Statsbygg.

Spørsmålet om Songli-eiendommens fremtid ble ifølge Gjersvold helt tilfeldig brakt på bane under en uformell sammenkomst der representanter både fra Trønderenergi og Orkdal kommune var til stede.

- På lag med naturvernet

Trønderenergi reduserer utbyttet til eierkommunene. Samtidig er det krevende investeringer blant annet i vindkraft. Hvordan er det mulig å forsvare en investering på 27 millioner kroner i et prosjekt som ikke er i kjerneområdet for virksomheten?

- Vi har ganske nylig solgt to eiendommer for det dobbelte av taksten for denne eiendommen. I så måte er det ikke spesielt sammenlignet med de verdiene vi forvalter. Hvis det skal være aktuelt med et kjøp, må analysen være at dette er et konsept som er fornuftig ut fra kommersielle betraktninger. Men det er altfor tidlig å konkludere.

Ståle Gjersvold understreker at Trønderenergi vil gå inn i prosjektet med et premiss der samfunnsinteressene ligger til grunn.

- Det er en selvfølge at vi vil spille på lag med naturverninteressene.

- Taksten for høy

Gjersvold sier at styret vil bli formelt informert om saken før det er aktuelt å gå videre med planene. Han regner med at en avgjørelse i den sammenheng vil skje før sommerferien, men at det deretter vil bli en tidkrevende utredningsprosess.

- Det er en stor beslutning som krever mye utredning. Det vil minst gå ett år før vi kan gå for en anbefaling om kjøp eller ikke, sier Gjersvold.

Han påpeker at taksten på 27 millioner kroner er for høy.

- Det vil være helt uaktuelt å kjøpe eiendommen til denne taksten, sier Ståle Gjersvold.

Konsernsjef Ståle Gjersvold