Fylkesmannen i Nord-Trøndelag fikk meldingen om at bjørnen var skutt i Berglia i Sørli i Lierne tirsdag morgen. Ifølge pollitiet falt skuddene ved 8.15-tiden.

- Politiet vil undersøke omstendighetene rundt fellingen. Det er ikke gitt tillatelse til skadefelling eller lisensjakt, sier seniorrådgiver Inge Hafstad ved miljøvernavdelingen til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Foretar undersøkelser

Han ba Statens naturoppsyn om å dra til stedet for å undersøke kjønnet og for å undersøke om bjørnen er felt innenfor det rovdyrsikrede gjerdet i Berglia. De skal også undersøke om det gjerdet er som det skal være.

Det var politiet som opplyste Hafstad om fellingen tirsdag morgen.

- Politiet vil undersøke det som har skjedd, sier han.

Fant gravespor

Regionansvarlig Tore Solstad i SNO forteller at den felte bjørnen er en godt voksen hannbjørn.

- Den er foreløpig anslått til å veie mellom 200 og 250 kilo. Bjørnen var i godt hold, sunn og frisk, sier Solstad.

Bjørnen ble skutt innenfor et strømførende gjerde. Gjerdet var ment å holde sauen innenfor, men var ikke et såkalt rovdyravvisende gjerde.

- Gjerdet strekker seg cirka én kilometer langs Inderdalsveien og er cirka 500 meter bredt..

SNO har påvist 15 sauer tatt av bjørn innenfor gjerdet. De første kadaveret ble påvist 1. september, men hadde da allerede ligget en god stund.

- Det kan tyde på at bjørnen har vært innenfor gjerdet en stund. Langs gjerdetraseen har bjørnen gravd i bakken flere steder. Jeg kan ikke huske å ha sett lignende selv. Det kan se ut som den har forsøkt å komme seg ut, men har fått respekt for strømgjerdet, forteller Solstad.

Sauegjeter skjøt

Lensmann Jørn Ove Totland i Lierne forteller at det var en sauepasser som oppdaget en bjørn som jaget sauer innenfor gjerdet.

- Sauegjeteren fortalte oss at bjørnen hadde herjet i flere dager, og det hadde blitt funnet kadaver i helga og forrige helg. Det var snakk om ganske mange døde dyr, sier Totland.

Mannen som skjøt bjørnen befant seg mellom 20 og 30 meter unna da de to skuddene falt, ifølge lensmannen.

- Mannen hevder han gjorde det i nødverge, og våre undersøkelser samsvarer med det.

Bjørnen som ble skutt er en hannbjørn på mellom 200 og 250 kilo. Den blir fraktet til Veterinærinstituttet.

Ifølge SNO er dette en godt voksen hannbjørn som veier mellom 200 og 250 kilo. Foto: Regionansvarlig Tore Solstad i SNO