Helga 21.-23. august er det VM-runde i rallycross på Lånkebanen i Stjørdal. Cirka ei uke før det, den 14. august, ankommer flere av bilene luftveien til Trondheim lufthavn Værnes.

- For at det skal være et VM så må det foregå i flere verdensdeler. Normalt har det vært såpass lang avstand i tid mellom rundene at bilene har blitt sendt sjøveien. Nå er det imidlertid VM-runde i Canada neste helg, og da er tiden for kort, sier daglig leder Kjetil Skaufel for VM i Rallycross på Hell.

LES OGSÅ: Nå har det ukrainske monsterflyet landet på Værnes

Historisk syn

Derfor har den internasjonale arrangøren IMG chartret et Boeing 747-200 som skal ta bilene fra Montreal i Canada til Stjørdal. Klokken 10.00 lander jumbojeten på Værnes, og ifølge Skaufel vil det bli et spektakulært syn.

- Det er første gang at rallycrossbiler fraktes med fly mellom rundene, og her i Norge er det i alle fall et uvanlig syn at det triller nesten 20 slike biler ut av et fly, sier Skaufel.

Ifølge Skaufel har flyspotteralarmen allerede gått på Værnes. Det bekreftes også av en rask titt på sentrale flyspottersider. Ifølge envaspotter er det et fly fra Kalitta Air som skal frakte rallycrossbilene. Flyet lander på Værnes klokken 10.00 etter en sju timer lang flytur fra Montreal. Flyet går videre til Amsterdam klokken 14.00.

- Man vil nok få god utsikt fra de vanlige spotter-stedene, sier Skaufel.

Bilene som kommer luftveien er de som skal delta i VM-runden. EM-bilene kommer med trailere langs veien.

God service

Skaufel opplyser at de er svært fornøyd med service de har fått hos Trondheim lufthavn Værnes. Bilene må nemlig oppbevares et par dager før resten av teamene ankommer Stjørdal.

- Avinor har sagt at de skal rydde ut av garasjen der de har brøyteutstyret sitt slik at vi kan ha bilene der.

Den daglige lederen sier at flyfrakten er et godt bilde på hvor stort arrangement VM i rallycross begynner å bli. Skaufel har god tro på at Hell og Lånke kommer til å få flere mesterskap.

- Vi har stor tro på at vi får flere VM-runder. Det er ingen selvfølge, men vi må jobbe knallhardt, sier Skaufel.

- Kjekt å bidra

Operativ sjef ved Trondheim lufthavn, Per Jarle Ingstad, synes det er fint å kunne bidra til arrangementet.

- Vi synes det er kjekt å stille opp og bidra slik at arrangementet blir bra. Dette er et viktig arrangement for hele regionen, sier Ingstad til adressa.no.

Han opplyser at jumbojeten sannsynligvis vil bli stående på nordsiden av rullebanen. Dermed vil utsikten, både for flyspottere og bilinteresserte, være god.

- Jumbojeter er ikke så uvanlige her, men dette er en frakttype som jeg er usikker på om vi har hatt her tidligere. Jeg antar at flyspotterne har full kontroll på denne ankomsten, sier Ingstad.

VM i rallycross på Hell vokser stadig, og nå tas fly i bruk for å få deltakerbilene på plass. Foto: Frank Skaufel