Mandag ettermiddag ble bildet av pepperkakedeig formet som kampfly lagt ut på regjeringens Instagram-konto. Bildet hadde teksten «julebaksten i «kampfly_no er i gang! #F35 #Kampfly #forsvarsdep «regjeringen #forsvaret».

Mannen bak det mye omtalte bildet er Lars Gjemble (38) fra Skogn.

- Ja, det var jeg som la ut bildet og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Det var litt overraskende. Vi har kun hatt positive tilbakemeldinger tidligere. Jeg forstår samtidig at noen kan reagere på det, sier Gjemble til innherred.no

Pepperkakeformene med F-35-form fikk mye oppmerksomhet før jul i fjor. Da sto folk i kø for å kjøpe pepperkakeformene.

Byr på smått og stort

Både i kommentarfeltet på Instagram, og på andre sosiale medier var det mange som reagerte på koblingen mellom jul og kampfly.

Regjeringen har beklaget.

- En regjeringskonto på Instagram har også et hjerte. Vi skjønner at mange reagerte på innlegget med kampflypepperkaker, og igjen beklager vi selvsagt. Denne kontoen er regjeringens offisielle Instagramkonto og her byr hvert departement på smått og stort fra sin hverdag. Vi ønsker våre følgere en fortsatt god førjulstid, het det under et nytt bilde som ble lagt ut noe senere.

Les også: Regjeringen beklager kampflypepperkaker

- En stor hitt

Ideen om å legge ut bilder fra pepperkakebakingen i Forsvarsdepartementet kom fra Ørlandet. Det er også der formene ble til.

- Vi laget formene i fjor, og det var en stor hit. Det har vært stor etterspørsel og i løpet av dagen i dag har den ikke blitt noe mindre, sier Tom Myrvold ordfører i Ørland kommune til Adresseavisen.

Myrvold forteller at alt fra privatpersoner, ansatte i forsvaret og personell i USA har spurt etter pepperkakeformene.

Positive tilbakemeldinger

Myrvold forteller at tilbakemeldingene de har mottatt har vært svært positive.

- Det er ingen som har sagt noe negativt, og pågangen har vært over all forventning. Det virker ikke som dette er noe folk ikke vil ha, sier ordføreren.

Les også: Dette krevde 17 timers tålmodighet

Motreaksjon

Tirsdag bakte ordføreren og Gunnhild Tettli fra Ørland Kultursenter F-35-pepperkaker.

- Det er en slags motreaksjon til at regjeringen la seg flat for en så uskyldig sak. Det finnes ikke noe mer uskyldig enn pepperkaker, sier Myrvold.

Det ble også baket for å feire den nye pepperkakeformen av Austråttborgen og pepperkakelandsbyen.

- Vi har laget former som har tilknytning til kommunen. All oppmerksomheten som dette har fått har bidratt til oppmerksomhet rundt formene, sier ordføreren.

Les også: Heidi og Stian måtte låne større bil for å få fraktet dette pepperkakeslottet

foto
Ordfører i Ørland kommune Tom Myrvold og Gunhild Tettli fra Ørland Kultursenter bakte tirsdag pepperkaker. Foto: Rikke Cassandra Maske