Er det slik barn kan bruke nettet til å lære å bruke lommepengene sine på en ansvarlig måte? Det tror Fokus Bank. Rolf Jarle Brøske, som jobber i banken, minner oss om dette: Unger mellom 5 og 7 år får mye ansvar for egne penger, og de får stadig mer penger. På nettspillet pengeby.no prøver banken å lære bort at du må tjene penger før du kan bruke dem.

Når bør man få lommepenger?

Banken har gjennomført en spørreundersøkelse for å finne ut når barn begynner å få lommepenger, og hvor mye de får. Det viser seg at det er veldig store forskjeller. De fleste barn under 7 år får ikke lommepenger. Men nesten så mange som 3 av 10, altså 30%, får penger fra foreldrene hver uke, allerede når de er så små.

Ragnhild Brusdal forsker på barn og forbruk. Hun mener norske barn bruker veldig mye penger, og tror lommepengene ofte går til godteri eller leker.

Hos enkelte familier betales lommepenger ut som belønning for noe. Enten at du har gjort oppgaver i huset, eller fordi du har gjort det bra på skolen. Andre synes dette er dumt. De argumenterer med at alle bør hjelpe til hjemme, uten å få betalt for det. Og bra på skolen, det bør du gjøre fordi du har lyst til å lære noe, ikke fordi du vil tjene penger.

En annen ting voksne diskuterer er hvor gamle barn bør være før de begynner å få lommepenger. Og selvsagt: hvor mye bør de få.

SI DIN MENING: Hva synes du? Hva er fornuftige regler når det gjelder lommepenger?

Foto: GURO KULSET MERAKERÅS