- Jeg hadde fått én storsei, én torsk og én makrell. Så hørte jeg noen merkelige plystrelyder og så at det sprutet vann.

Da Svein Gjertsen var alene på fisketur utenfor Asenvågsøya fyr i Bjugn tirsdag kveld fikk han en opplevelse han sent vil glemme. Han forteller at over 50 grindhvaler lekte rundt båten hans i mer enn 15 minutter før de dro videre. Han har hatt hytte på Åsenvågsøya i 17 år, men tirsdag kveld var første gang han så grindhval.

- Det var fantastisk

- Jeg har aldri opplevd noe lignende. Dette er slikt man bare opplever én gang i livet. Det var fantastisk, sier han til adressa.no.

Gjertsen sier han har sett niser før, men aldri grindhval. Han synes det var ekstra spesielt at det var så mange av dem.

- Det var noen små og noen store. De største var kanskje 4-6 meter lange. Noen av dem svømte bare noen få meter fra båten.

Se video av hvalene i vinduet over!

Professor i marinbiologi ved NTNUs institutt for biologi, Geir Johnsen, sier til adressa.no at det er mange grindhvaler i munningen av Trondhjemsfjorden for tida. Senest fredag forrige uke observerte han rundt 100 dyr ved Agdenes.

Mat trekker hval til Norge

- De oppholder seg som i familiegrupper på 15-20 dyr sammen. Noen ganger kan man se større grupper der flere familier jakter på mat sammen, men familigruppene holder seg samlet. Det blir litt som en skole der familiene er klasser. De holder seg i samme område, men er delt inn i grupper, forklarer professoren.

Han forteller videre at grindhvalen vanligvis holder til i åpent farvann og spesielt rundt Færøyene.

- De siste fire årene har det vært mye grindhval på Trøndelagskysten. Hvalen spiser sild og makrell og drar dit de finner mat. Tilstrømningen til Trondheimsfjorden skyldes godt mattilfang.

Professor emeritus (avgått professor) i marinbiologi, Gunnar Sundnes har tidligere sagt til adressa.no at grindhvalen gikk oftere inn i fjorden i gamle dager. Båttrafikk og lydforurensing har gjort at de er et stadig sjeldnere syn.

«En liten sensasjon»

Da en flokk på 60 dyr ble observert i 2009 omtalte Sundnes det som «en liten sensasjon» og sa at det var 20-30 år siden man hadde observert flokker på den størrelsen i Trondhjemsfjorden.

Niser er et langt vanligere syn enn grindhval i norsk farvann og kan forveksles med grindhval. Niser har en mørk ryggfarge med noe lysere partier langs sidene, hals og buk. Ryggfinnen er liten og trekantet og kan ofte være det eneste en ser av nisen over vannet, ifølge Havforskningsinstituttet.

Norsk Polarinstitutt beskriver grindhval som svart eller mørkegrå i fargen bortsett fra et lysere område bak ryggfinnen. Den har en kraftig kroppsbygning med en tykk halerot som er sammentrykt på sidene. Den har en svært rund hodeform med en markert melon, en linseformet fettansamling som fokuserer lyden som lages i nesehulen når hvalene ekkolokaliserer.

- Hannene blir cirka sju meter lange, mens hunnene blir cirka fem meter, sier professor Johnsen.

Dyrene kom svært nær båten. Foto: PRIVAT
Svein Gjertsen forteller at han så over 50 hvaler. Foto: PRIVAT