Til tross for at norske bær har gjort sine innrykk i butikkene, har trønderbærene frem til nå latt vente på seg. Hos kjøpmann Sturla Kregnes på Rema 1000 på Trondheim Torg får du kjøpt norske jordbær, men fra Molde. Kundene er opptatt av hvor jordbærene kommer fra.

- De spør etter bær fra Trøndelag hele tiden, sier han.

I så måte er det gode nyheter på vei. Kregnes kan fortelle at trønderske jordbær finner veien til Rema-butikker i Nord-Trøndelag allerede i disse dager. I Sør-Trøndelag skal de være like rundt hjørnet.

- Hos oss er de forventet i hyllene i løpet av neste uke, sier han.

Med forbehold mener Kregnes at prisen på de trønderske bærene vil ligge rundt 35 til 40 kroner kurven.

- Tidlig ute

- Jordbærene har generelt kommet veldig tidlig i år, spesielt i Sør-Norge der det har vært en veldig bra vår, sier Gerd Byermoen, informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Nå er trønderbærene på vei ut i markedet.

- Høsting av jordbær har startet en til to uker før normalt på grunn av de gode temperaturene som har vært de siste ukene. Vi kan glede oss over trønderbær til godt ute i august, sier Byermoen.

40 kasser klare

Jordbærdyrker Eivind Selbekk på Linesøya i Åfjord kommune har allerede satt i gang innhøstinga. Med hjelp fra 17 bærplukkere fra Polen har de til nå plukket over 40 kasser med jordbær.

- Bæra kommer veldig tidlig i år, for normalt pleier den å komme først rundt 10. juli. Sesongen ser veldig bra ut, sier han.

Selbekk innrømmer at været er litt i det tørreste laget, men med litt mer fukt og nedbør ser det lovende ut for de velsmakende trønderbærene.

- Temperatur og nedbør avgjør hvor lenge vi kan høste inn, men normalt sett vil vi ha jordbær i opptil to måneder fremover, sier han.

Jordbæråkeren på 30 mål på Linesøya pleier å forsyne butikker med bær over hele Fosenhalvøya. Folk kommer også innom for å kjøpe jordbær direkte fra gården.

foto
Foreløpig er det norske jordbær fra andre steder i landet i butikkene, men snart kommer trønderbærene. Foto: Line Pevik
foto
Nesten to uker før normalt er trønderbærene modne og klare til innhøsting. Foto: AGNETHE WEISSER