- Det første jeg tenkte var at dette måtte være tyvegods, sier rørosmannen til adressa.no.

Torsdag ble han oppsøkt av irske selgere på arbeidsplassen og tilbudt et aggregat med en lovet kapasitet på 6,5 kilowatt.

- De prøvde å selge det som et Honda-aggregat. Jeg vet at et tilsvarende aggregat koster rundt 25 000 i Norge, sier mannen, som ikke ønsker å stille med navn eller bilde på adressa.no.

Han ønsker likevel å advare andre mot de omreisende selgerne. Derfor deler han både historien og bildene han fikk tatt av selgerne med adressa.nos lesere.

Sjekket med politiet

Da han fikk det «fantastiske» tilbudet ringte varselbjellene med en gang, selv om de til syvende og sist ikke ringte høyt nok.

- Jeg ba om litt betenkningstid og fikk dem til å komme tilbake litt senere. I mellomtiden sjekket jeg med politiet på Røros om de hadde fått inn noen meldinger om dette. Det hadde de ikke. Politiet sjekket videre med tollvesenet, og de kunne bekrefte at 24 aggregater var lovlig fortollet på Vauldalen samme morgen, sier mannen.

Dermed følte han seg trygg på at dette var lovlig vare - og gikk i fella.

- Jeg trodde til slutt det var et tilbud som var nesten for godt til å være sant.

Dårlig kvalitet

Den nybakte aggregat-eieren bet seg raskt merke i at all merking på emballasjen var fjernet. Bruksanvisningen fortalte at aggregatet leverte 2,2 kilowatt, ikke 6,5 som lovet.

Ved testing fant rørosingen fort ut at aggregatet også hadde problemer med å levere 2,2 kilowatt.

Etter nærmere undersøkelser fant han også ut at aggregatene var fortollet på grunnlag av en verdi på 600 kroner stykket.

- Du kan bruke det til belysning, men spenningsstabiliteten er altfor dårlig til at du kan bruke det til en pc, tv, kjøleskap eller andre ting, sier han.

- Det står at det er produsert i Tyskland, men tyskerne har aldri lagd noe så simpelt, mener rørosingen.

Vil advare

I stedet for å gremmes over sin egen lettlurthet ønsker han nå å advare andre ved å vise frem bilder av aggregatet og to av kjøretøyene svindlerne bruker.

- De har tydeligvis et lager i Sverige der de henter varene. De kontaktet meg på arbeidsplassen, men de kjører antakelig rundt til privatpersoner og bønder også. Selgerne kjørte rundt i en liten Renault, mens de hadde aggregatene i en hvit Ford Transit, foteller han.

- Men vi hører støtt og stadig politiet advare mot omreisende selgere. Og de bruker gjerne samme sitat som deg, at når noe er for godt til å være sant - så er det gjerne ikke sant?

- Jo,da. Jeg tok en sjanse, jeg hadde bruk for et aggregat, og jeg hadde pengene. Men jeg følte jeg hadde sjekket ganske bra på forhånd. Nå vil jeg bare sørge for at ingen andre lar seg lure av de samme selgerne, sier rørosmannen til adressa.no.

På turné

Bedrageriet ble politianmeldt hos lensmannen i Røros torsdag.

Allerede senere samme kveld fikk både adressa.no og politiet i Trondheim flere tips om at det samme følget var på ferde i Trondheim.

Og i løpet av fredagen har også politiet i Nord-Trøndelag fått inn flere meldinger om aggregatselgere i fylket.

- Dersom noen får aggregatselgere på døra så råder vi folk til å være veldig skeptiske. Og vi ønsker at de kontakter oss, sier operasjonsleder Dag Hjulstad ved Nord-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Foto: ADRESSA.NO-TIPSER
Dette aggregatet ble oppgitt å være av merket Honda, ha en kapasitet på 6,5 kilowatt, og ble solgt for rundt 4000 kroner. Tollverdien var 600 kroner. Foto: ADRESSA.NO-TIPSER
På Røros kjørte de irske selgerne rundt i denne Renaulten. Foto: ADRESSA.NO-TIPSER
Selve aggregatene ble fraktet i en hvit Ford Transit. Foto: ADRESSA.NO-TIPSER
Selve aggregatene ble fraktet i en hvit Ford Transit. Foto: ADRESSA.NO-TIPSER