Politiet skriver i en pressemelding at i alt 27 virksomheter i fem ulike kommuner ble kontrollert. Aksjonen var et samarbeid mellom Politiets utlendingsenhet, Tollvesenet, Mattilsynet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet. Det var NRK som først omtalte saken.

Tre pågrepet

Totalt ble 58 utenlandske statsborgere kontrollert. En bortvisningssak er opprettet mot to rumenske statsborgere, etter brudd på utlendingsloven. Rumenerne ble pågrepet ved en bolig. I tillegg ble en iransk statsborger anmeldt og ilagt forelegg for ulovlig arbeid.

- Det var ingen dramatikk rundt pågripelsene, sier politioverbetjent i Nord-Trøndelag politidistrikt, Sivert Rannem, som er svært fornøyd med aksjonen.

Stor forbedring

Siden 2009 har slike samordnede kontroller blitt gjennomført regelmessig, og resultatet viser en klar forbedring fra tidligere år.

- Vi er ikke overrasket, for det har blitt stadig bedre. I 2009 måtte vi avbryte, fordi vi ikke hadde kapasitet i arresten. Det var rett og slett fullt, sier Rannem.

Samarbeidsaksjonene holdes en gang i året, men politiet har egne sporadiske aksjoner, og tror dette kan ha bidratt til forbedringen.

- Det er tydelig at virksomhetene har blitt mer seriøs, sier Rannem.

Kontrollen tyder på at det er færre som oppholder seg ulovlig i Nord-Trøndelag nå enn det var for få år siden.