- Det er klart at jeg er skuffet. Jeg hadde jo et håp, selv om vi var forberedt på at utfallet kunne bli slik, sier Hilde Skjærvø til Namdalsavisa.

Saken til Skjærvø har versert i rettsystemet etter at ektemannen døde kort tid etter at de giftet seg. Paret hadde da vært samboere i 12 år og hadde to barn.

Skjærvø ble i ettertid nektet enkepensjon blant annet fordi ekteskapet ble inngått etter at man visste at mannen var syk.

Les også: - Reglene for ektefellepensjon må endres

Les også: Var samboere i 12 år, men gift i bare ti dager

Håpet på dispensasjon

Hun anket saken inn for Trygderetten, hvor hun anførte at det lange samboerskapet og det at hun har felles barn med avdøde, tilsa at dispensasjonsbestemmelsen burde komme til anvendelse.

Skjærvø påpekte også at familiens inntekt var blitt betydelig dårligere.

Skjærvø har tapt saken både i Trygderetten og lagmannsretten etter at Statens pensjonskasse nektet Skjærvø etterlattepensjon.

«Høyesterett drøftet domstolens kompetanse til å overprøve vedtak etter bestemmelsen og kom til at avgjørelsen av om det skal tilkjennes pensjon etter lov om Statens pensjonskasse § 32 tredje ledd andre punktum, tilligger forvaltningens frie skjønn, hvor «særlige grunner» ikke prøves fullt ut av domstolene. Vedtaket ble prøvet på bakgrunn av domstolenes begrensede kompetanse, og Høyesterett fant at det ikke forelå feil ved Trygderettens avgjørelse.

Avgjørelsen har i første rekke betydning for fastleggelsen av grensene for forvaltningens frie skjønn», heter det i en kortversjon av dommen på domstol.no.

- Jeg har ikke fått lest dommen ennå, og skal i samtale med advokaten min fredag, sier Skjærvø.

Godt å være ferdig

Hun synes det er godt at saken endelig er ferdig.

- Nå blir det satt punktum. Vi har fått prøvd saken så grundig som det går an innenfor dagens regelverk, og sånn sett har det ikke vært bortkastet. Det er mange som har fulgt med i saken, og som har trodd at samboere med barn har vært sidestilt med ektepar i pensjonsspørsmål. Men slik er det altså ikke, i hvert fall ikke ennå. På sikt kan det jo hende loven blir endret, og da kan jo utfallet av liknende saker bli annerledes, tror Skjærvø.