Adresseavisen har bedt professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Eivind Smith, vurdere om de omtalte politikerne i formannskapet var inhabile, eller om de eventuelt likevel burde vise skjønn og trekke seg, på bakgrunn av tilknytning til den omtalte skolen?

- Habilitetsspørsmål opptrer bare ved opptreden i formannskap og kommunestyre. Ap-gruppelederen har - åpenbart korrekt - meldt seg inhabil, sier Smith.

Om de andre viser Norges fremste ekspert på forvaltningsrett til at det ikke ser ut til å være noe juridisk problem med deres politiske rolle.

Vise skjønn

- Men selv om det ikke er et juridisk problem, burde de likevel vise skjønn, fordi det oppstår tvil om deres habilitet?

- Det er viktig å huske på at de som sitter i kommunestyret har juridisk plikt til å gjøre jobben sin så lenge det ikke er juridisk grunnlag for å trekke seg eller bli fritatt, noe som i så fall ikke den enkelte, men vedkommende kollegium, skal avgjøre. Det ville bli helt galt om de skulle kunne skygge banen bare fordi en sak blir vanskelig, svarer Smith.

Han viser videre til at i en sak av denne karakter vil mange av «oss andre» lett ta parti mot de kommunale beslutningstagerne, som liksom er imot den svake som likevel vant til slutt.

Oppstår tvil

- Oppstår det ofte tvil om politikernes habilitet i norske kommuner?

- Ja, det oppstår antagelig ikke så sjelden. Men dette har ikke minst sammenheng med at mange av våre folkevalgte er henvist til å operere i relativt små og tette lokalsamfunn. Derfor tar regelverket høyde for at alminnelig kjennskap ikke i seg selv er nok til å gjøre deg inhabil, sier Smith.

- Håpløst

Tidligere direktør for Domstoladministrasjonen, Tor Langbach, støtter Eivind Smiths vurderinger.

- Spørsmålet om habilitet oppstår spesielt i små kommuner, og spesielt der vedtaket omhandler en kommunal institusjon, som en skole. Selv om man har relasjoner til skolen betyr det nødvendigvis ikke at man er inhabil. Man har relasjoner på kryss og tvers. Skal man ta hensyn til alle forhold, vil det bli håpløst å drive politikk lokalt, sier Langbach.

Han viser til at rent juridisk så tar lovteksten høyde for at man skal vise skjønn der det er tvil.

Adresseavisen har korrigert denne artikkelen. Kommunalsjef Ester Sandtrø var ikke bare tilstede i rettssalen, hun var også sentral da formannskapet besluttet å anke dommen i et lukket møte 18. desember.