- Jeg var til legen og fikk beskjed om at jeg hadde vanncyster på eggstokken. Jeg har hatt det tidligere, og slo meg til ro med beskjeden. Jeg gikk på p-piller, og underveis hadde jeg ikke et eneste symptom, kjente ikke liv i magen og ble heller ikke særlig stor, forteller Guri Storøien (33) fra Meråker, som for seks dager siden fødte hjemme i Stjørdal uten noen form for legehjelp.

Nå sier foreldrene at de har fått julegave for mange år fremover.

- Hadde mistanke

Det er onsdag formiddag. Jan Ove Hjelseng (43) har fått en telefon fra samboer Guri om at han må komme hjem fordi hun har magesmerter. Datteren Aida (11) er på vei hjem fra skolen, og Guri vil ikke være alene med henne samtidig som hun er dårlig. Til tross for at Guri ikke har hatt et eneste symptom på graviditet, har Jan Ove hatt en mistanke. Før han kommer seg hjem har han bestemt seg for å konfrontere Guri med at magesmertene må komme av at hun er gravid.

- Jeg hadde en mistanke, og tenkte at Guri visste at hun var gravid, men at hun ikke ville fortelle meg om det. Jeg trodde uansett at fødselen ikke skulle skje med det første, sier han.

Guri selv hadde fått en stadig større mistanke de siste dagene, men først denne onsdagen innser og forstår Guri at hun faktisk har et barn i magen.

Mens Jan Ove etter hvert går og legger seg med musikk på øret, går Guri på do.

- Da jeg satt på do gikk vannet. I samme øyeblikk kjente jeg at jeg måtte trykke. Jeg vet ikke hva jeg tenkte, men jeg prøvde å få kontakt med Jan Ove, som satt med hodetelefonene på og ikke hørte noe som helst.

Det er til slutt Aida som hører mamma, og 11-åringen får raskt varslet Jan Ove.

- Guri lå på gulvet med buksen på hælene. Jeg så med engang at toppen av hodet begynte å komme ut. Hun var veldig rolig, og jeg gikk for å hente håndduker. Da jeg kom tilbake, kom alt ut. Det var bare å sette seg ned å begynne å plukke opp, forteller Jan Ove, som er overrasket over hvor rolig begge klarte å forholde seg.

Skrekkslagen storesøster

Til tross for at navlestrengen var surret over babyens skulder og nakke, fikk pappa Jan Ove tvinnet den opp, og lagt den fullvokste babyen på mammas bryst.

Mens han tørket opp på gulvet, snakket med AMK og holdte hunden Zarah bort fra Guri og babyen, måtte han også berolige Aida (11), som bare en time før fødselen fikk vite at hun skulle bli storesøster.

- Det eneste i situasjonen som stresset meg var Aidas panikk. Hun var livredd og gjemte seg på rommet sitt. Hun visste at mamma hadde vondt, men visste ikke hva som foregikk. Hun fikk alle følelsene slengt i fanget.

Det var både glede og sorg for storesøsteren som ikke helt hadde rukket å fordøye nyheten om å få søsken. Opp i det hele kom Jan Ove plutselig på at han ikke hadde sjekket barnets kjønn før han tullet den nyfødte inn i en håndduk.

- Jeg prøvde å få Aida på gli med å hjelpe til å sjekke kjønn og deretter bestemme navn. Jeg fikk raskt for meg navnet Thea, som jeg foreslo for Aida. Hun foreslo Mathea, og da ble det sånn. I ettertid har vi sjekket betydningen av navnet. Mathea betyr gave fra Gud, sier pappa Jan Ove stolt.

Etter flere prøver og tre døgn på sykehuset, ble det konstatert at Guri var gravid i niende måned, og at svangerskapet var fullgått.

Bildebevis, takk

Dagen før fødselen hjalp både Guri og Jan Ove noen venner med flytting, og Guri selv arbeidet helt til dagen før hun fødte Mathea.

De nybakte foreldrene fikk et lite forklaringsproblem da de måtte informere venner og familie om at det hadde kommet en ny baby til verden. Mange ble sjokkerte og overrasket, mens andre hadde hatt mistanke om at noe var på gang.

- Jeg sendte tekstmelding til sjefen min om og fortalte at jeg hadde blitt pappa og derfor ikke kom på jobb dagen etter. Jeg fikk til svar at jeg måtte sende bildebevis, ler Jan Ove.

De siste seks dagene har vært preget av mange følelser, mye glede, men samtidig en del spørsmål fra kjente og ukjente.

- Slike historier er sånt man leser om i Se & Hør. Jeg har tidligere sagt at det ikke er mulig å være gravid uten å merke eller vite det. Det kom tilbake og bet meg hardt, ler Guri, som beskriver sitt første svangerskap som alt annet enn symptomfritt.

- Jeg var blant annet kvalm i nesten åtte måneder og hadde bekkenløsning.

Paret ønsker å fortelle sin historie nettopp fordi det er en uvanlig hendelse, og fordi de ønsker å stille stormen av spørsmål, rykter og snakk hjemme i Stjørdal.

Oppleves svært sjeldent

Seksjonsleder for fødeavdelingen ved St. Olavs Hospital, Anne Lise Beversmark, sier de nesten aldri opplever at det fødes barn uten at moren har vært i visshet om at hun var gravid. Hun forteller at de har diskutert på avdelingen hvor mange tilfeller det kan ha vært siste årene, etter Adresseavisen kom med spørsmål om det.

- I løpet av ti år har vi mindre enn fem slike tilfeller. Det forekommer, men det er sjelden. Det kan gå flere år mellom tilfellene, sier hun.- Har du noen god forklaring på hvorfor noen ikke kjenner til at de er gravid før de skal føde?

- Det har jeg ikke noe godt svar på. Det kan være mange årsaker til det, men jeg har ingen god forklaring. Det må de nesten forklare selv, svarer hun.

Stor hjelp på Facebook

Med ingen antagelse om at en baby var på vei, var det heller ingenting av nødvendig utstyr på plass i heimen. Med håp om litt hjelp og bidrag av utstyr og barneklær fra sine Facebook-venner, skrev Jan Ove en status som ble lest og delt av både kjente og ukjente. I tillegg skrev han en melding på en salg- og bytteside for Stjørdal.

- Jeg spurte om noen hadde noe å gi bort. Nå har vi fått stort sett alt vi trenger. Vi har seng, stellebord og haugevis med klær. Responsen har vært fenomenal. Vi har ikke betalt en eneste krone ennå. All ære til de som har hjulpet oss. Nå er det min tur å gi tilbake, sier Jan Ove.

I gjengjeld har paret valgt å samle inn mer barneklær i størrelsen mellom null og ti år, for så å gi det videre til frivillighetssentralen i Stjørdal.

foto
Babyen har fått navnet Mathea. Foto: Håvard Haugseth Jensen
foto
Med ingen antagelse om at en baby var på vei, var det heller ingenting av nødvendig utstyr på plass i heimen. Men etter en Facebook-status var problemet løst.