Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner skrøt av Trøndelags-fylkene da han tirsdag la frem stortingsmeldingen om regionreform.

- Trøndelag er de som har tatt vår invitasjon mest på alvor og som er kommet lengst i prosessen om å slå seg sammen, sa Sanner.

LES OGSÅ. Vil halvere antall fylker

Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag Anne Marit Mevassvik fulgte statsrådens pressekonferanse.

- Sanner sier jo det vi i Trøndelag har sagt hele tida. Vi har satt oss i førersetet for denne prosessen for å bevare det regionale nivået. Og på sikt ønsker vi oss flere oppgaver, sier Mevassvik.

Ønsker flere oppgaver

Hun er imidlertid utålmodig med tanke på hvilket ansvar og hvilke oppgaver de nye regionene vil få.

- Vi har spilt inn flere oppgaver til depertementet og statsråden om hvilke oppgaver vi mener bør ligge på det regionale nivået. Men i denne meldingen er det er på langt nær i det omfang vi ønsker oss, sier Mevassvik.

Vil bli forsøksregion

Stortingsmeldingen inneholder også et forslag om at en av de nye regionene bør bli en forsøksregion som kan ta over enkelte forvaltningsoppgaver innen landbruk. Oppgaver som i dag er fylkesmannens ansvar.

- Vi er først ut og vil være operative innen 2018. Da bør vi være den regionen som får prøve ut dette. Dette er også en av oppgavene vi har spilt inn at vi ønsker å overta, sier Mevassvik.

Les også: KrF og V støtter halvering av fylkene

- Hva synes du om å få skryt av Sanner?

- Regjeringen som sitter i dag ville jo i utgangspunktet legge ned fylkeskommunen. Jeg vil understreke at for vår del er dette en kamp for å bevare det regionale folkevalgte nivået. Det initiativet vi har tatt her i Trøndelag har påvirket denne reformen og det synes jeg er veldig bra, avslutter Mevassvik.

Tirsdag kveld klokken 19 arrangerer NRK, Adresseavisen og Trønder-Avisa debattmøte på Stiklestad. Temaet er den eventuelle sammenslåingen mellom Nord- og Sør-Trøndelag. Du kan følge møtet direkte på adressa.no.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podcast