I Midt-Norge ble det felt sju gauper under årets jakt, mens kvoten var elleve dyr. Oppland er det det eneste område som har fylt den tildelte kvoten på elleve dyr.

Fellingstallene har gått vesentlig ned de siste tre årene. Samtidig er bestanden redusert, og den ligger nå under det nasjonalt fastsatte bestandsmålet på 65 familiegrupper, heter det i en pressemelding fra Miljødirektoratet.

Toppen ble nådd i 2011 da 137 dyr ble felt. De siste tre årene har fellingstallene ligget mellom 70 og 80 gauper.

Reduserte kvoter

Totalt ble det åpnet for å felle 79 gauper fra 1. februar, da kvotejakta startet. Inntil 32 av disse kunne være voksne hunngauper. Under årets jakt ble det totalt felt 23 hunngauper. Bestanden har gått ned fra 92 familiegrupper i 2009 til 59 familiegrupper.

– Uttakene i årene fremover må være lavere enn de siste årene for å holde bestanden på det nasjonalt fastsatte bestandsmålet. Samtidig har uttakene medvirket til at dokumenterte skader på sau forårsaket av gaupe har gått ned siden 2009, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Viktig virkemiddel

Fra Miljødirektoratets side blir det påpekt at kvotejakta ikke bare er et virkemiddel for å regulere bestanden i forhold til det nasjonale bestandsmålet, men den har også som formål å redusere og forhindre skader.

Effekten av årets jakt vil ikke vises før Rovdata rapporterer et minimumstall for familiegrupper, bestandsestimat og bestandsutvikling for gaupe i mai 2015. Effektene av fjorårets jakt vil vises ved Rovdatas rapportering i mai i år.