- Det er helt usmakelig, sier kommunikasjonssjef i FrP André Melchior Larssen til Adresseavisen.

Det var rett før Dagbladets valgdebatt om asyl- og flyktningesituasjonen direkte på DBTV at Per Sandberg ifølge avisen trakk seg. Sandberg skulle debattere saken med SV-leder Audun Lysbakken, og rett før debatten kom i gang spilte Anja Eline Skybakmoen en coverversjon av Raga Rockers «Noen å hate».

- Trekke en grense

Det ble for mye for Sandberg og Frp.

– Jeg synes det er synd at jeg og Lysbakken ikke møttes til debatt i dag. Det ville blitt en interessant debatt, men man må trekke en grense et sted for hva man skal finne seg i. Jeg håper jeg og Lysbakken kan møtes til debatt under mer verdige former, og så håper jeg Dagbladet forstår hvordan de her har dummet seg ut, sier Per Sandberg i en pressemelding.

- Det er helt usmakelig

Kommunikasjonsjefen utdyper videre:

- Dagbladet velger å spille en sang rett før sending av den gamle klassikeren «Noen å hate».  Bandet var flinke, og det er en fin coverversjon. Men når den blir spilt rett før flyktningedebatten, blir Per Sandberg fremstilt som han har noen å hate, og at det er like godt som sex og så videre. Det er helt usmakelig. I tillegg inviteres vokalisten (Anja Eline Skybakmoen) til å snakke om flyktningesituasjonen, og får spørsmål om hvorvidt man kan relatere teksten til flyktningedebatten som nå pågår, og hun svarer ja. Det blir for mye, og i samråd med Per trekker vi oss fra debatten, sier Larssen.

- Vil det få konsekvenser mellom dere og Dagbladet?

- Neida. Men vi håper praksisen endres til neste gang, og det er et annet oppspill. Per sier aldri nei til noe.

- Har dere snakket med Dagbladet?

- Ja, vi har snakket med Dagbladet om dette, og de hevder det er tilfeldig at denne låten ble spilt. Men det tror vi ikke på, sier Larssen.

- Bør ikke Frp tåle dette?

- Vi vil veldig gjerne debattere tema, for det er et ekstremt viktig å snakke om syriske flyktninger som kjemper for sitt liv. Men vi føler at det ble skapt et skjevt debattklima, og at Per Sandberg fremstilles som en som hater folk. Det vil vi ikke være med på, sier Larssen.

- Aktuell låt

Anja Skybakmoen ble intervjuet av Dagbladet da Sandberg forlot studioet. Hennes inntrykk er at det var Sandbergs kommunikasjonssjef (Melchior Larssen, journ.anm.) som ville at Sandberg skulle gå.

- Han syntes det var en fin fremføring, men reagerte på teksten i sammenheng med flyktningedebatten. De følte Sandberg ble fremstilt som en som hater, sier Skybakmoen.

Artisten vant nylig en låt-konkurranse på NRK P3 med sin coverversjon av Raga Rockers-låta.

- Låten er aktuell for oss, derfor valgte vi akkurat den, sier Skybakmoen, som understreker at det ikke var ment som et angrep på Sandberg.

Dagbladet: - Helt tilfeldig

- Den var ikke myntet på ham personlig, selv om jeg og han ikke er enig i sak. Låten har en brutal tekst som kommer tydelig frem i vår versjon. Men den har også et viktig underliggende budskap som handler om at vi må handle nå, sier Skybakmoen.

- Var FrP tema da du ble intervjuet av Dagbladet?

- Nei, vi snakket om mine hjertesaker innen politikk.

Kommentator i Dagbladet, Marie Simonsen, var tilstede under sendingen.

- Det var helt tilfeldig at den låten ble spilt. Alle artister har kunstnerisk frihet, og vi hadde nettopp Tooji her hvor han fremførte sin kritikk mot kirken. Jeg oppfattet det ikke som Anja kritiserte Per eller Frp, men hun snakket om flyktningesituasjonen som også var dagens tema. Vi hadde i tilllegg direktesending fra Ungarn, og snakket også med Erna Solberg. Det var en rød tråd gjennom hele sendingen, sier Simonsen til Adresseavisen.

Hun beklager at Per Sandberg opplevde det slik at han forlot studioet.

- Vi ønsker at gjestene våre skal ha en behagelig opplevelse, og håper at det blir en debatt om dette temaet senere med Per Sandberg på plass, sier hun.

- Viktig sak

Lysbakken sier dette til NTB om at debatten ikke ble noe av:

- Jeg synes det er synd, for dette er en av de viktigste sakene i dette valget. Frp har kommet med flere friske uttalelser, så det er dumt å ikke få diskutert det, er Lysbakkens kommentar.

Han har nettopp kommet hjem fra den greske øya Lesvos utenfor Tyrkias vestkyst og er soleklar på at dette ikke er en bølge av lykkejegere, men tusenvis av mennesker som er tvunget ut på en livsfarlig og desperat flukt.

I helgen utfordret Lysbakken Sandberg til selv å reise til Hellas for med egne øyne se lidelsene som flyktningene går gjennom på veien til Europa.

foto
Per Sandberg gikk i protest. Foto: Kristin Svorte