Seks prosent av alle boligbranner med kjent årsak i femårsperioden 2008-2012 skyldes tørrkoking eller overoppheting.

Det viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og If Skadeforsikring i anledning Brannvernuka 2013.

Det gjør komfyren til hjemmets desidert største brannkilde.

Sovner fra matlagingen

- Ofte glemmer man at komfyren står på, blir distrahert av noe, eller sovner fra matlagingen. En komfyrvakt kan hindre disse brannene i å forekomme, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Monkvik i Trøndelag brann- og redningstjeneste i en pressemelding.

En komfyrvakt er et teknisk apparat som kan ha sensorer som skrur av strømmen til komfyrer og varsler dersom temperaturen på kokeplatene blir for høy.

Farlig fett

Undersøkelsen viser også at en av fire har ikke rengjort kjøkkenventilatoren over komfyren for brannfarlig fett i løpet av det siste året.

- Det skremmer oss, sier Morten Thorsrud konserndirektør i If Skadeforsikring i pressemelding.

På lang sikt samles fett i ventilatoren. Fettet kan bidra til at brannen raskt sprer seg til avtrekkskanalen og kjøkkeninnredningen, sier Thorsrud.

Denne uka markeres Brannvernuka 2013 over hele landet. Lørdag inviterer 320 brannstasjoner til åpen dag for skuelystne. Målet er at flest mulig lærer å forebygge brann og opptre riktig dersom uhellet er ute.