Høie sier olje- og gassbransjen i mange tilfeller er flinkere enn helsesektoren når det gjelder å unngå skader.

Det var da konsernverneombud John Olav Berdahl i Helse Midt-Norge i går utfordret Høie på om det gjøres nok for å forhindre pasientskader at Høie både nikket mot nabobygget på Tangen i Stjørdal og trakk paralleller til egen oppvekst.

– Det må gjøres mer. Vi har mye å lære av olje- og gassindustrien, blant annet Statoil, når det handler om å forhindre skader. Jeg er en oljeunge. Jeg har selv vokst opp med en far som jobbet offshore og sikkerhetsregimet til Conoco Phillips gjaldt ikke bare på jobb. Det gjaldt også hjemme hos oss, sier Høie.

Han peker også på Statoil på Tangen som et eksempel til etterfølgelse når det gjelder å tenke trygghet og helse. Han sier statusen med å tenke sikkerhet både for ansatte og pasienter henger tett sammen med oppmerksomheten omkring det fra ledelsens side.

– I ethvert arrangement i oljebransjen ville sjefen holdt en kort sikkerhetsdrill ved starten. Det ser ikke vi i helsebransjen. Der har vi noe å lære, sier Høie.

– Jeg tror ikke det er mulig å få til systemendring og kulturendring uten at den øverste ledelsen går foran. ledere i helsesektoren må bruke tid på det. Det må ikke være sånn at det overlates til de som har med pasientene å gjøre, vi har kanskje vært preget av det, mens ledere har brukt tid på økonomistyring og systemer, sier Høie.

Administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Trond Michael Andersen, som selv har jobbet i oljebransjen i tillegg til høyskolemiljøet, er enig med Høie.

– Vi skal gjøre hva vi kan. Det skal stå øverst på listen i ethvert ledermøte vi har fremover, så gir det forhåpentligvis resultater, sier han.