I Oppdal startet skisenteret å produsere snø 1. november, men etter ti dager kom mildværet og snøproduksjonen måtte stoppe.

- Vi har laget vel 90 000 kubikk med snø i Vangslia - og i tillegg har vi produsert snø i Stølen og i Hovden. Det har aldri før vært laget så mye snø så tidlig på sesongen i Oppdal før. Selv om noe av det har forsvunnet med mildværet, så skal vi få til gode løyper til åpningen i helga, sier heissjef i Oppdal skisenter, Arnulf Erdal, til Adresseavisen.

80 nye snøtårn

Oppdal skisenter har i høst bygd ut flere nye snøtårn som går til topps i både Vangslia og i Stølen. Bare i Vangslia er det nå 80 snøtårn.

- Uten de investeringene vi har gjort de siste årene i snøproduksjon, ville ikke dette ha gått, fordi det har kommet lite natursnø. Vi har egentlig ikke hatt snø de siste fem årene, men det går fint når vi har minusgradene og kan produsere selv. Vi har masse snø i hauger, som vi skal legge ut nå til heisåpningen, sier Erdal. Målet er å åpne både Poma-løypa, midtløypa og barnebakken i Vangslia.

- Vi åpner det vi greier i løpet av helga, sier Erdal, som styrer det 10. største alpinanlegget i landet i omsetning.

- Uten egen snøproduksjon hadde dette vært begredelig. Vi hadde levert et dårlig produkt. Heldigvis er ikke det ståa. Vi har et komplett snøproduksjonsanlegg som gir supre forhold, sier Erdal, som alikevel understreker: - Men jeg ønsker meg noen dager med vind fra nordvest og kraftige snøbyger. Jeg er den første som ikke klager om det kommer natursnø, selv om kunstsnøen er mest holdbar i selve løypene.

Svenskene klare

Også Skistar åpner sine skianlegg i Åre og Sälen i helga, og dermed er alle Skistars skandinaviske anlegg i gang med sesongen. Flere steder har det falt snø de siste ukene.

- Det er som en tidlig julegave for alle som liker vinterlek og skikjøring i fjellet. Det er herlig å se hvordan barn og voksne finner snøgleden og ivrer etter å komme seg ut i frisk luft igjen etter en mørk høst, sier Linda Morell, pr-chef i Skistar.

Vassfjellet skisenter skriver på sine hjemmesider at de satser på første åpningsdag i månedsskiftet november/desember. Grong skisenter vil komme tilbake med nærmere informasjon om sesongåpning. Ålen skisenter åpner 17. desember hvis værforholdene tilsier det. Tydal skisenter og Meråker alpinsenter har ikke informasjon om mulig sesongåpning på sine hjemmesider. Haugsdalen skisenter, Lierne skisenter, Knyken skisenter og Bjørgefjellsenteret åpner også når været tilsier det.

foto
Siste innspurt: Skisenteret i Oppdal åpner lørdag. - Vi åpner det vi greier i Vangslia i løpet av helga, sier heissjef Arnulf Erdal, som styrer det 10. største alpinanlegget i landet i omsetning. Foto: Tommy Fossum