- Han opptrådte som en helt, sier far Leif Rune Elvemo (45) om sønnen Stig Rune (14).

Lørdag ettermiddag skulle de to sette garn, da båten deres begynte å ta inn vann. Etter kort tid kantret båten, og de to havnet i det iskalde vannet ved Akset på Hitra - uten redningsvester.

- Det gikk veldig fort, og det var veldig kaotisk, forteller faren til adressa.no, som først fortalte om den dramatiske redningsaksjonen til lokalavisa Hitra-Frøya.

- Så ikke annen mulighet

Han sier at de prøvde å få kontroll på båten etter den kantret.

- Vi klarte å klore oss fast i kjølen på båten, som fortsatt var flytende. Vi håpet at vi kunne flyte inn på land, sier Leif Rune.

Han antyder at de lå fra en halvtime til en time der de klorte seg fast i båten. Selv om de ikke hadde på redningsvester, var de utstyrt med varmedrakter.

- Vi lå der og spekulerte på hva vi skulle gjøre noe. Jeg fikk etter hvert sønnen til å ta noen garnblåser ved båten, slik at han kunne flyte på dem, og dermed svømme inn til land, sier faren.

- Det var veldig tungt å sende ham inn til land, men vi begynte å bli veldig nedkjølt, og vi så ikke noen annen mulighet enn at han måtte svømme inn for å få tak i hjelp.

- Hadde ikke krefter

Ti minutter etter at 14-åringen startet svømmeturen, bestemte også Leif Rune å hive seg på svøm.

- Da følte jeg meg ikke så sikker på at jeg ville klare å berge meg til land, men jeg klarte ikke å holde meg til båten lengre, jeg klarte ikke å feste grepet til kjølen på båten, så jeg måtte ta en avgjørelse å svømme, sier han.

Mens sønnen akkurat kom seg til land - en svømmetur som faren antar var 150 meter, klarte han selv bare å ta seg til en holme. Denne holmen antar faren var omtrent 50 meter fra land.

- Da hadde jeg ikke mer krefter igjen. Jeg måtte bare legge meg til ro.

- Segnet om

Tilfeldighetene skulle ha det til at det kjørte en bil forbi veien som går et par hundre meter fra strandkanten og som til vanlig er lite trafikkert idet sønnen hadde tatt seg opp til veien.

Dermed fikk bilisten etter å ha snakket med sønnen ringt nødetatene. Samtidig fikk også bilisten varslet naboer, som har båt, slik at de kunne ta seg til Leif Rune.

- Etter at Stig Rune fikk varslet bilisten, hadde ikke han heller mer krefter å gå på. Han segnet om, sier faren.

- Livskritisk situasjon

Mens et Sea King-redningshelikopter var på vei, fikk naboene plukket ham opp fra holmen i vannet. Bilisten tok seg samtidig av sønnen.

- Det var en livskritisk situasjon, slike oppdrag kan ende med forferdelse. Innringeren håndterte situasjonen på en veldig god måte. Det var en tydelig melding, han fikk gutten inn i bilen, og varslet fra om at faren var på holmen, slik at man fikk satt inn lokale båter som kunne komme å hente faren, sa operasjonsleder Leif Berglund ved Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no da redningsaksjonen ble omtalt lørdag.

Stolt far

De ble videre fløyet til St. Olavs Hospital med redningshelikopteret. Da var kroppstemperaturen til faren 32 grader, mens sønnens temperatur var 33 grader. Leif Rune hadde også hjerteflimmer da han landet på sykehuset.

Nå - tre dager etter - er sønnen tilbake på skolen, mens Leif Rune er hjemme.

Han forteller at han er stolt av måten sønnen håndterte situasjonen på.

- Da jeg var i vannet tenkte jeg at jeg hadde sett ham for siste gang. Jeg var nesten sikker på det. Det var tøffe tak, sier 45-åringen.