I dag starter Hallgeir Martin Lundemo (47) på sitt mest ekstreme løp.

Målet er å vise de store avstandene som kommunesammenslåing kan skape her i landet.

HER KAN DU FØLGE MED PÅ HVOR HAN ER I LØYPA.

- Det beste er om Meråker får bestå som i dag. Vi greier oss godt, men vi må samarbeide godt med andre, som Stjørdal og Åre, sier Hallgeir Martin Lundemo.

Fantastisk natur

Allerede i januar skrev Adresseavisen første gang om 47-åringens plan om et protestløp langs Meråkers kommunegrenser. Siden har diskusjonen om kommunesammenslåing rullet jevnt og trutt. 47-åringen lot det heller ikke bli med ideen. Den siste tiden ha bestått av kun hvile, trening og oppkjøring.

Fra verandaen på huset som troner nesten øverst i Stasjonsgrenda nyter Lundemo utsikten over dalen og Fonnfjellet. Han snakker om det fine været, om hvor lite snø det har vært i vinter, og at forholdene ute i marka er slik det pleier å være i midten av juli. Mye ligger til rette for et vellykket løp. Så blir han alvorlig. Han snakker om å skape oppmerksomhet og om å vise frem den store naturkommunene, som er en av Norges 50 største.

- Selv folk som bor her vet ikke hvor stor kommunen er, sier han.

- Regjeringa snakker om folketall, men avstand må være med i diskusjonen. Lokale avgjørelser bør ikke fattes langt unna. Det er det viktigste.

- Et monsterløp

Fra tidligere er Lundemo kjent som Petter Northugs treningskamerat og husvert i Meråker. Andre husker kanskje Lundemo fra realitykonkurransen «71° nord» på TVNorge i 2009, eller som skitrener, eller nettopp ekstrem fjell-løper. De siste årene har han vært i vinden med rekordforsøk opp Fonnfjellet sammen med Frode Estil, «Meråker Mountain Challenge», som går over ni 1000 meters-fjelltopper, og det tøffe «Twentysix peaks extremity race». Begge disse og et nytt fjellmaratonløp, står på planen senere i sommer. Men de blir alle småtteri i forhold til denne utfordringen.

- Jeg er godt forberedt, men det er sjanser for at jeg ikke greier det denne gang. Dette er et virkelig monsterløp, sier Lundemo.

Ekstremløpet starter fra Teveltunet i dag klokken 12.00. Meråkerordfører Bård Langsåvold (Ap) og stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) invitert som startere.

Foto: FRANK CADAMARTERI