Fylkespolitikerne i Sør-Trøndelag får kritikk for dårlig samhandling.

Ola Morten Teigen (Frp) hadde en interpellasjon under fylkestingssamlingen på Frosta, der han reiste spørsmål om hva fylkesråden for samferdsel, Tor Erik Jensen, har gjort og vil gjøre for at rutetilbudet over fjorden skal bli opprettholdt på dagens nivå.

Interpellanten påpekte at Sør-Trøndelag fylkeskommune har økonomiske utfordringer med kollektivtransporten og de enorme underskuddene i AtB. Redusert rutetilbud over fjorden har vært foreslått som ett av mange sparetiltak, noe som berører innbyggere i Nord-Trøndelag direkte.

Likeverdige parter

- Nord-Trøndelag fylkeskommune betaler en betydelig andel av kostnadene med båtsambandet over fjorden. Vi kan ikke akseptere et dårlige rutetilbud enn dagens nivå, sa Teigen.

Fylkesråd Tor Erik Jensen påpekte i sitt tilsvar at det er en overordnet kravspesifikasjon i anbudet at hurtigbåtsambandet skal ha minimum samme åpningstid og frekvens som dagens løsning. Jensen fremholdt at fylkeskommunene er likeverdige parter når det gjelder fylkeskryssende samband og at de skal rådføre seg med hverandre før det blir tatt beslutninger om ruteendringer.

Dårlig samhandling

- I forkant av vedtakene i fylkesutvalget og fylkestinget i Sør-Trøndelag har det ikke vært god nok samhandling, noe jeg har gitt klart uttrykk for i møte med politisk og administrativ ledelse i Sør-Trøndelag fylkeskommune, sa Jensen fra talerstolen. Han viste dessuten til at rutetilbudet blir opprettholdt etter at kommunene Rissa og Leksvik er blitt med på et spleiselag.

Tomas Iver Hallem (Sp) påpekte under debatten at det egentlig ikke er akseptabelt at utgifter som skal dekkes av fylkeskommunene blir transportert over på kommunene.

- At et AtB ute av kontroll kan påvirke samfunnet og næringslivet i distriktene med et dårligere rutetilbud er svært kritikkverdig, sa Hallem.

Mistanke om sniksubsidiering

Ole Morten Teigen ville også ha svar på hvordan man kan forsikre seg om at ikke enkeltruter Nord-Trøndelag fylkeskommune medfinansierer, indirekte subsidierer andre deler av sørtrøndersk kollektivtransport.

Til dette svarte fylkesråd Tor Erik Jensen at pengene som Nord-Trøndelag fylkeskommune betaler for sambandet Trondheim–Vanvikan verken direkte eller indirekte kan subsidiere andre deler av kollektivtrafikken i Sør-Trøndelag.

Fylkestingsrepresentant for Fremskrittspartiet Ola Morten Teigen.
Fylkesråd for samferdsel Tor Erik Jensen