I saker der barn er utsatt for en kriminell handling, som overgrepssaker, slipper barnet å møte i retten for å forklare seg. Isteden gjennomføres det et dommeravhør der barnets forklaring blir tatt opp på video. Denne videoen brukes som bevis i retten. Men den tekniske kvaliteten på videoutstyret som brukes i Nord-Trøndelag er så dårlig at det ofte er umulig å høre hva barnet sier.- Dette går ut over rettssikkherheten til barn i Nord-Trøndelag, mener statsadvokat Helge J. Kaasbøll.

Hørte ikke barnet

I november ble en mann fra Nord-Trøndelag frifunnet for overgrep mot en jente.Tingretten hadde dømt mannen til tre år og åtte måneders fengsel, mens juryen i lagmannsretten frikjente ham. I den saken var kvaliteten på både lyd og bilde så dårlig at man ikke kunne høre hva barnet sa.- Vi kan ikke hevde at det var den dårlige videoen som førte til frifinnelse, understreker Kaasbøll.- Men dette er et eksempel på en alvorlig sak der retten ikke hørte barnet ordentlig, og dermed kan vi heller ikke utelukke at det hadde betydning, sier han.

Snakker lavt

Avhør om overgrep er en svært vanskelig situasjon for et barn.- Det er gjerne slik at barnet er innesluttet og snakker lavt, fordi temaet er så trasig, sier statsadvokaten. I slike tilfeller klarer ikke utstyret i Nord-Trøndelag å fange opp barnets stemme. Derimot kommer trinnlyder, biltrafikk fra veien utenfor og rasling med papirer med på opptaket.For retten er det sentralt å både høre barnet og kunne observere kroppspråket.- Enkelte opptak er så dårlige at du ikke kan kjenne igjen barnet dersom du møter det, sier Kaasbøll.Når retten blir i tvil om eller ikke hører hva barnet sier, gjør det at bevisene mot e n overgrepstiltalt blir svekket. Ofte er det slik i overgrepssakene at barnets forklaring er det mest sentrale beviset. Dermed kan overgripere gå fri grunnet dårlige videoopptak.

Politiet bekymret

Politimester Sigbjørn Bjerkem i Nord-Trøndelag politidistrikt er også bekymret for det dårlige utstyret.- Det legges ned store ressurser i etterforskning. Da er det for ille at etterforskningen kan gå tapt fordi videooptakene ikke er gode nok, sier politimesteren. Han ønsker nå å forsøke å finne en løsning sammen med domstolene i Nord-Trøndelag.I Inderøy tingrett på Steinkjer er sorenskriver Rolf Karset klar over at utstyret retten har ikke er godt nok.- I det siste har vi fått en del tilbakemeldinger på det, sier sorenskriveren. Han er enig i at kvaliteten på opptakene bør forbedres, og vil nå vurdere hvilke tiltak som kan gjøres.Dårlig. Videoutstyret i avhørsrommet i Inderøy tingrett klarer ikke å fange opp godt hva barn forklarer, konstaterer politimester (f.v.) Sigbjørn Bjerkem, statsadvokat Helge J. Kaasbøll og funksjonær Eyvind Lindmo.

Steinkjer avhørsrom fra venstre funksjonær Eyvind Lindmo , Sorenskriver Rolf Karset Politimester Sigbjørn Bjerkem Foto: Fugelsøy, Steinar