– Hvalene er lagret i en container som lekker blod og stinker. Det er en salig smørje.

Slik beskriver han synet som møtte dem da de kom til Ottersøya, over sundet for Rørvik. Sist fredag ble 24 grindhval funnet døde i sjøen ved Brossøya, nord for Borgan i Vikna.

De er nå ryddet unna i påvente av destruksjon.

– Oppi denne containeren er det en grøt av grindhval. Det er halvråttent og har gått i oppløsning. Vi kan ikke engang telle hvor mange det er, sier Norman.

Havforskningsinstituttet har ikke ressurser eller en plan for å rykke ut og undersøke massedød av hval, til tross for at dette tilfellet er det mest omfangsrike på mange tiår.

Veterinæren kan ikke gjøre jobben

Greenpeace kommer antakelig ikke nærmere årsaken til den massive hvaldøden, siden det ikke er mulig å gjøre de undersøkelsene de hadde tenkt. Veterinær Marta Acosta Plata fra The Marine Research and Education Fund (Marefa) og hennes assistent, hadde håpet å få ta prøver av kadavrene.

– Vi så for oss å ta prøver av tenner, spekk og blod for å, om mulig, komme nærmere en løsning på hvorfor hvalene døde, sier Martin Norman.

– Nå er det helt umulig å komme til.

Drar til funnstedet

Greenpeacedelegasjonen reiser heller ut til funnstedet, for å ta en nærmere titt.

– Vi vil undersøke om det kan være geografiske årsaker til at de omkom, sier Norman, som mener at det også er rart siden hyttefolket ved funnstedet har sagt at det er nærmere 50 meters dyp i fjorden.

Rømmer fra lyden

Grunnen til at Greenpeace dro til Vikna er at videoen av hvalene, før de døde, viser unormal aktivitet.

– Det ser ut som om hvalene forsøker å komme seg unna lyd, der de står loddrett i vannet.

Greenpeace har tidligere pekt på seismiske sprengninger som en teoretisk årsak til hvaldød, men Martin Norman understreker at det kun er spekulasjoner om dette kan være årsak i Vikna. Norges Fiskarlag har også kritisert undersjøiske sprengninger og får støtte hos hvalforskere.

– Norge har ingen regler om seismikk i sjø. På New Zealand er det en konstant overvåkning av hvalbestander. I forkant av undersjøiske sprengninger påser de at hvalen er på avstand og de begynner arbeidet med mindre sprengninger for å venne dyrene på lyden før de øker.

Norge gjør ikke nok

Tore Haug er leder for gruppen for sjøpattedyr ved Havforskningsinstituttet, og har tidligere fortalt at grindhval er kjent for at de av og til havner på grunn.

– Det kan være noe som har skremt dem på land, og så har de ikke klart å komme seg ut igjen. Det kan også ha vært mat som lokket dem inn i sundet, sa han til adressa.no tidligere denne uken.

Martin Norman sier at Havforskningsinstituttet og Greenpeace har «en grei tone», men han kritiserer at instituttet ikke har en plan, eller systemer for hva som skal, gjøres når hvaldød inntreffer.

– Det er trist at norske myndigheter lot denne muligheten til å lære mer om grindhval gå fra seg. Det var en unik mulighet som gikk tapt.

Skal destrueres: Containeren befinner seg på Ottersøya i Nærøy kommune, rett over sundet for Rørvik i Vikna, i påvente av destruksjon. Foto: greenpeace norge