Torsdag ettermiddag knipset Anders Aas Fredriksen bilde av en noe uvanlig spurv utenfor Statoil på Baro i Selbu.

- Den var nesten helt hvit. Jeg ble litt forundret, jeg har aldri sett noe lignende. Det var flere som kom bort og tok bilder av den, sier Fredriksen.

Generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening (NOF), Kjetil Aadne Solbakken, bekrefter at fuglen er en albino gråspurv.

Bare delvis albino

- Men den er ikke helt hvit, så den er ikke helt albino. Slike fugler omtales ofte som leucistiske, eller delvis albino, sier Solbakken.

En fugl som er leucistisk har en mutasjon som fører til at melanin, det mørke pigmentet, ikke avsettes som normalt i fjærdrakten, forklarer han.

Albino fugler mangler helt melanin, og har derfor også røde øyne.

Solbakken mener at det under én promille av fugler er leucistiske eller albino.

Én av 10 000

- Det er vel nærmere én av 10 000, uten at vi har noen statistikk på det. Albino gråspurver er veldig uvanlig, men jeg har hørt om det før, også i Sør-Trøndelag. Det var en i Røros for noen år siden, sier Solbakken.

Ornitologen beskriver gråspurven som en folkekjær fugleart som bor nært folk.

- Den er ganske stasjonær, og holder seg gjerne i samme område i måneder av gangen. Derfor er det gjerne slik at når en slik fugl duker opp, blir den alltid sett av noen. Om den overlever, da.

Mer utsatt for angrep

Den hvite fargen gjør nemlig fuglen langt mer utsatt for angrep fra rovdyr og -fugler.

- En ordinær gråspurv er gråspraglete og går mer i ett med trærne. Den hvite har ikke denne kamuflasjen og skiller seg mer ut, og er dermed mer utsatt for angrep fra for eksempel spurvehauk, sier Solbakken.