I august ble det kontrollert om lag 6000 personer på båt og buss i Sør-Trøndelag. Av disse var det 1,56 prosent som endte opp med et gebyr. Det tilsvarer 94 personer.

Feil billettkategori

Reisende som ved kontroll ikke kan vise gyldig reisebevis, skal betale en tilleggsavgift på 750 kroner. Dette gjelder også reisende som benytter rabatterte billetter, og som ikke kan legitimere seg/ vise gyldig studiebevis.

- De fleste av disse avvikene var passasjerer som reiste med feil billettkategori. Det er heldigvis veldig få som forfalsker billetter, sier markeds- og kommunikasjonssjef Grethe Opsal i AtB til Adresseavisen.

Hun varslet tidligere i sommer at kontrollaktiviteten ville bli intensivert i august.

- Ja, vi har økt omfanget av billettkontroll, og har avtale med Nokas som gjennomfører dette på vegne av oss, sier hun.

Fikk du med deg denne glade buss-historien? Da Åsmund (6) ikke ville reise fra pappa, tok bussjåfør Niels saken i egne hender

- Etterspurt av kundene

Nokas vant anbudskonkurransen, og i anbudet er det lagt inn 5000 timer billettkontroll hvert år. Opsal understreker at hver enkelt som reiser kollektivt har ansvar for å reise med gyldig billett innenfor sin kundekategori.

- Med flere reisende, mulighet for å gå om bord både foran og bak og Mobillett har vi sett behovet for å øke mengden billettkontroll. Dette har også vært etterspurt av våre kunder, sier hun.

AtB snudde - nå får tusenvis av trøndere rutehefte på papir

- Politianmelder forfalsking

De aller fleste som reiser kollektivt i Trondheim og Sør-Trøndelag reiser med gyldig billett, og det er Opsal selvfølgelig veldig fornøyd med.

- Kundene får gebyr dersom de mangler billett, reiser på feil kundekategori (barn, voksen, student osv) eller ikke kan legitimere seg gjennom student- eller honnørbevis at de har rett på rabatten som billetten viser, forklarer hun.

Busselskap mener kraftige Monica Cesilie Pedersen bør kjøpe en setebelteforlenger selv. Busspassasjeren sliter med at hun ikke får på seg sikkerhetsbeltet.

Hun håper økt billettkontroll vil virke forebyggende på dem som velger å reise med ugyldig billett eller mangler legitimasjon. Dessuten sikrer AtB inntektene på en bedre måte med mer kontrollvirksomhet ifølge Opsal.

Misbruk eller forfalsking av reisebevis medfører gebyr på 1500 kroner.

- Vi minner også om at forfalsking av billetter kan bli anmeldt til politiet, understreker hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter