Forsvarer Arve Opdahl har ikke noen lett oppgave når han i formiddag skal svare på aktor Jan Henrik Dahles naglende prosedyre i dobbeltdrapsaken fra Overhalla, men mener 27-åringen har krav på strafferabatt fordi han alt ved pågripelsen erkjente drapet på ekskona Anne Grete Vollum.

Maksstraff?

- Dette er en alvorlig sak hvor min klient er forberedt på en lang straff, men han tilsto tidlig drapet på Vollum og knyttet seg til det som etterpå skjedde med jentene på en slik måte at politiet slapp å lete etter en eventuell annen gjerningsperson, sier Opdahl.

Førstestatsadvokat Dahle sier at tilståelsesrabatt vil bli tema i hans prosedyre, men at det er usikkert hva man eventuelt kan ha å gå på i en dobbeltdrapssak som er en av de alvorligste som noen gang er ført ved en norsk domstol.

- Vi har i tiltalen ikke tatt høyde for bruk av forvaring, men min påstand vil helt klart ligge i det øvre sjikt, sier Dahle.

- Mangler sidestykke

Dette kan bety at Dahle i formiddag vil be om lovens maksimalstraff på 21 års fengsel for usbekeren som natt til 30. april drepte to personer og mishandlet ekskonas datter.

Totalt vil bistandsadvokatene legge ned krav om erstatning og oppreisning på 2,4 millioner kroner . Dette er vesentlig høyere enn rettspraksis, noe advokat Inger Johanne Dehli begrunner med at saken mangler sidestykke i rettshistorien:

Mistet forsørger

- Her står vi overfor et dobbeltdrap hvor også et gjenlevende offer har mistet sin forsørger, sier Dehli.

Etter en rangel fortalte den senere dobbeltdrapssiktede 27-åringen sin hybelvertinne at han var blitt utsatt for tortur i hjemlandet. Som psykiatrisk hjelpepleier var hun sjokkert over at asylsøkeren ikke hadde fått noe tilbud om hjelp eller oppfølging.

- Jeg føler at dette like godt kunne ha skjedd med oss. Derfor mener jeg norsk asylpolitikk har sviktet sitt ansvar. At det går an å slippe mennesker med så store problemer ut i samfunnet uten hjelp er ikke til å forstå, sa Inger-Marie Norberg fra Rørvik, som hadde Bahadir Mirzaolimov som hybelboer fra september i fjor frem til han ble arrest 1. mai i år.

- En gang fortalte han meg at han i fengselet var blitt brukt som prøvekanin for ulike torturinstrument.

Bahadir Mirzaolimov kan bli dømt til lovens strengeste straff. Dersom det blir 21 år risikerer usbekeren å bli sittende bak murene svært lenge. Foto: PRIVAT
Forsvarer Arve Opdahl mener 27-åringen har krav på strafferabatt fordi han alt ved pågripelsen erkjente drapet på ekskona Anne Grete Vollum. Foto: GLEN MUSK