Like før klokken 14.00 begynte 44-åringen som i Operasjon Gilde er kjent under dekknavnet «trykkern» sin forklaring i Sør-Trøndelag tingrett.

- Rundt 2003 begynte jeg med et lite varelager og sendte pakker. Jeg fikk betaling i doping til eget bruk.

Dette skal ha pågått i ett år før 44-åringen fikk tak på en pillepresse i 2004.

Utpekte medtiltalt

44-åringen har tidligere lagt kortene på bordet, og det var knyttet spenning til hva han ville si. Mannen forklarte seg sittende, med en klar stemme. 44-åringen flyttet til Trondheim fra Nord-Norge på 90-tallet og utdannet seg til ingeniør.

Han begynte etter hvert å trene styrke, og kom inn i samme kameratgjeng som en medtiltalt 39-åring. I dette styrketreningsmiljøet skal det ha blitt brukt doping. Etter en stund skal 44-åringen og 39-åringen begynt å oppbevare doping. Så ble virksomheten utvidet da de fikk tak i en pillepresse.

- Hvordan fikk du tak i den?, spurte tingrettsdommer Rune Lium.

- Jeg hentet den sørafor, men det var han som sa hvor jeg skulle kjøre, sa 44-åringen.

«Trykkern» utpekte den medtiltalte 39-åringen som mannen som forklarte ham veien til pillepressen i 2004 eller 2005.

39-åringen fulgte forklaringen til «trykkern» uten å foretrekke en mine.

Også da 44-åringen fikk en ny pillepresse noen år senere, skal han ha fått den av 39-åringen. Den nye pillepressen kunne produsere 80 piller i minuttet, sa 44-åringen i sin forklaring.

Fikk 10 000 per kg

- Hvem bestemte hvor mye som skulle produseres?

- Det var 39-åringen, svarte «trykkern» og la til at samme mann skaffet ingrediensene til dopingen.

44-åringen sa deretter at han fikk betalt 10 000 kroner per kg i løpet av de siste årene som produsent. Pengene fikk han i kontantbeløp.

Byttet sjef

I 2008 fortalte 39-åringen at han ville gi seg, og at en annen av de tiltalte, en 28-åring skulle overta. Ifølge «trykkern» hadde han ikke råd til å slutte med produksjonen.

- Ble det noe forskjell etter byttet, lurte dommer Lium på.

-Jeg forholdte meg kun til 28-åringen deretter. Jeg kjørte og møtte han forskjellige plasser. Blant annet på Kiwi på Moholt og på Tiller. På Tiller møtte jeg han ikke personlig. Jeg låste inn varene i en liten pizzabil som jeg låste inn varene i, sa 44-åringen fra vitneboksen.

I pizzabilen lå det også oppgjør for dopingen 44-åringen leverte. Mengden han skulle produsere fikk han på beskjed om på kryptert e-post. Han forklarte i retten at han i avhør omtalte 39-åringen som «sjef1» og 28-åringen som «sjef2». Senere skal enda en person ha tatt over virksomheten, denne personen omtalte «trykkern» kun som «kontaktperson.» Navnet på denne mannen, ønsket han ikke å avsløre i retten.

-Jeg vil ikke tyste mer enn det jeg må gjøre, sa 44-åringen.

Sluttet å produsere

I forbindelse med at han skulle flytte, sluttet 44-åringen å produsere doping i ett år før han begynte igjen. Tingrettsdommer spurte «trykkern» om hvor mye penger han hadde tjent på dopingproduksjonen.

-Jeg skrev ned noen tall, men den lappen har jeg kastet.

Deretter anslo 44-åringen at han hadde cirka fått 10 000 kroner i måneden for jobben han hevder ble utført på vegne av de medtiltalte.

- Hvordan er kvaliteten på produktene du har laget, spurte dommer Lium.

- Det er veldig varierende. Noe har kommet i retur, svarte «trykkern».

44-åringens forsvarer, Jon Reidar Aae. Foto: Glen Musk