Flere målinger den siste måneden viser at MDGs førstekandidat fra Sør-Trøndelag, Gjertrud Berg er inne på Stortinget. I målingen som DN publiserte tirsdag fikk Berg nok en bekreftelse fra velgerne. Med 6,1 % får MDG 11 mandater, hvorav Sør-Trøndelag får det ene direktemandatet.

Prøv Adresseavisens valgomat

Feirer ikke

- Spennende tider det her, og jeg har trua på at det holder helt inn. Trenden er i alle fall positiv. Men det er viktig å ta med seg at vi ikke er i mål, og det er over to uker igjen til valget. Som en jordnær trønder tar jeg ikke av, og ingen grunn til å feire på forskudd, selv om det selvfølgelig gir oss selvtillit, sier hun.

- Hvorfor går det så bra?

- Fordi vi er en garantist for at klima tas på alvor. Folk er opptatt av klima, og de ser at de store partiene ikke tar ansvaret de burde tatt. Jeg har en mistanke om at det blant annet skyldes at Ap ikke har hatt nok fokus på klima. Samtidig tar vi nok noen velgere fra Venstre fordi vi tar så sterk avstand fra FrP, mener Berg.

Trøndersk MDG-topp: - Det er nok best å stå utenfor regjering

Fire år i politikken

Fire år etter at hun ble politisk aktiv ved å melde seg inn i MDG, er hun nærmere en stortingsplass enn hun torde å drømme om.

- Det er litt overraskende, men flere valg i Europa har vist at de grønne partiene er på vei opp og frem, og det er ikke unaturlig at det skjer i Norge heller. Folk kjenner klimaforandringer mer på kroppen, og det er ikke bare noe vi leser om. Blant annet får vi et annet perspektiv når vi se en hval full av plast, og hører at kysttorskbestanden er på vei ned, sier hun.

Spydspisser for grønt skifte

Hun tror også for Sør-Trøndelag sin del at store aktører som tenker grønt er viktig for å få stemmer.

- NTNU, Sintef og flere står klare med flere interessante prosjekter for grønn omstilling. Velgerne ser at Trondheim er en spydspiss på teknologi innen det grønne skiftet, men det er vanskelig for disse å satse fullt og helt ettersom Norge fortsatt er tungt inne i oljen. Ny politikk vil gjøre det lettere, sier hun.

DN-målingen viser også at MDG er på vippen, og at AP er avhengig av deres støtte for å danne regjering. Det liker Berg, som garanterer for at ultimatumet om et nei til ny leting og utlysning av nye olje- og gassblokker i norsk sektor fortsatt gjelder.

Les også: - 200.000 oljejobber må erstattes

Må ha en plan

- Vi skal omstille Norge, og gjennomføre det grønne skiftet. Vi skal bruke de kompetente og kloke hodene fra oljeindustrien til dette. Viser regjeringen vilje til å satse grønt, som vi satset på olje i sin tid, går dette veldig bra. Men vi må ha en forutsigbar plan som ikke fører til arbeidsledighet slik vi ser i oljenæringen i dag. Vi hadde ikke plan for lav oljepris, og det fikk vi smertefullt erfare, sier hun.

PS. I DN-målingen er Jon Gunnes (V) inne på utjevningsmandat, og Lars Haltbrekken (SV) inne på direktemandat. AP og FrP mister ett mandat hver.