- Det er på tide at det blir Pegida-marsj i Trøndelag også. Derfor tok jeg initiativet, sier Sina Staes Janevska fra Stjørdal til adressa.no.

Det var tidligere i mars hun opprettet arrangementet på Facebook. Hittil har åtte personer meldt at de vil vise sin støtte til den antiislamistiske bevegelsen. 219 personer har meldt at de skal delta på motmarsjen.

Appell fra Hermansen

- Vi er fornøyd hvis vi blir rundt åtte-ti personer. Det blir appell ved Pegida-leder Max Hermansen, og vi har en plan om å gå en liten runde i gatene hvis ikke motdemonstrantene vil blokkere oss, sier hun.

Hermansen sier til adressa.no at det er viktig at også trønderne får vite hva Pegida står for.

- Muslimsk innvandring og påvirkning av islam må vi bare snakke om. Vi har prøvd å peke på at det er problemer rundt dette, og det er på tide at Norge som samfunn diskuterer hva vi gjør med dette, sier Hermansen til adressa.no.

- Vi må reagere

Kort tid etter at Pegidas første marsj i Trøndelag ble kjent ble motmarsj-arrangementet, «Stjørdal mot Pegida!» opprettet.

- Da jeg så at Pegida skulle komme til Stjørdal, tenkte jeg med en gang at dette er noe vi må reagere på, og satte i gang planlegginga av en markering mot Pegida, sier initiativtager Åse Øian fra Stjørdal.

Blant annet vil AUF, Rødt, SV og MDG stille opp. Det er ventet over 200 personer til motarrangementet.

Fredelig

Ina Altmann-Oettel i arrangørgruppa har tro på en fredelig, men bred markering mot fremmedhat og rasisme.

- Vi håper så mange som mulig kommer for å markere sin motstand. Pegidas marsjer i Oslo har hatt liten oppslutning. Likevel må vi være på vakt, og passe på at det hatefulle budskapet deres ikke får stå uimotsagt, sier hun.

Dialog med politi og PST

Janevska har lite til overs for motmarsjen på akkurat samme tidspunkt som deres egen marsj.

- Det er så typisk. Tydeligvis er det bare en gruppe som får lov til å ytre seg, og det mener jeg er både feigt og unødvendig. Vi har ytringsfrihet i landet, og vi mener det må være lov å si fra at vi mener noe er urett uten at motstandere blander seg, sier hun.

Hun forteller om en god dialog med både politiet og PST i forkant av marsjen.

- Frykter du bråk?

- Det blir alltid noe bråk rundt slike marsjer ser det ut til, men heldigvis er politiet på plass så forhåpentlig vil det gå rolig for seg, sier hun.

Til Trønder-Avisa har Tor Schjelderup i PST Nord-Trøndelag uttalt at lokalt politi er godt orientert om marsjene.

foto
Slik ser det ut på Facebook-siden til arrangementet Pegida skal ha i Stjørdal mandag kveld. Foto: Skjermdump
foto
Pegida har hatt flere marsjer i Oslo. Max Hermansen er leder av den norske avdelingen av den islamkritiske gruppen Pegida. Bak ser vi motdemonstranter. Foto: Scanpix
foto
Pegida har hatt flere marsjer i Oslo. Max Hermansen er leder av den norske avdelingen av den islamkritiske gruppen Pegida. Pegida er mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam. Foto: Scanpix
foto
Ina Altmann-Oettel i arrangørgruppa for "Stjørdal mot Pegida!" Foto: Privat