Her ligger lasteskipet i havsnød, rett nord for Buholmsråsa fyr utenfor Småværet i Flatanger. Foto: Marit Bardal (grafikk)

Fartøyet meldte klokken 6.27 via Florø Radio om at de trengte assistanse sørvest for Flatanger. Ifølge Marinetraffic.com er skipet like ved fylkesgrensen mellom Nord- og Sør-Trøndelag, tre-fire kilometer fra kysten.

- De har mistet all motorkraft og har ikke fremdrift. Faremomentet er at de kan miste ankerfestet, og det er såpass mange grunner i området fartøyet er i. Foreløpig har vi kontroll, opplyser redningsleder Cecilie Øversveen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge ved halv ni-tiden onsdag morgen.

Daglig leder Gunnar Helland i Fosenfrakt AS forteller at det var hovedmotoren til skipet som sviktet. Han kjenner ikke til årsaken til at det skjedde. Han opplyser at alt står bra til med  de fire som var om bord, som ble hentet med et redningshelikopter.

- De opplevde det egentlig ikke som veldig dramatisk. De opplevde at vi har et system som fungerer, og at de raskt fikk hjelp, sier han.

- Jeg er veldig glad for at det har gått bra med de ombord, resten får vi ta i andre rekke, legger han til.

Sterk vind

Ifølge Øversveen er det sterk vind i området. Skipet står fortsatt på samme sted som det fikk motortrøbbel ved 13.30-tiden.

- Det er seks-sju meter høye bølger i området, opplyser styremann Håkon Hanssen ved RS Harald V, som er i området. Også han forteller at han frykter at ankeret vil slite seg.

Ved 11.15-tiden opplyser Tor Helge Waagø ved RS Harald V at ankeret fortsatt holder.

- Nå ligger vi bare å venter på at andre kommer hit. Vi har lagt til kai på Vingsand, forteller han.

Fredrik Thrana arbeider på et fiskeoppdrettsanlegg i området. Også han forteller om mange grunner i området.

- Det er ikke noe særlig hvis kjettingen ryker, sier han.

I tillegg til redningsskøyta ble et Sea King-redningshelikopter sendt fra Ørland og kystvaktskipet KV Harstad er sendt mot stedet. Det er ventet å komme frem i ettermiddag.

SE OGSÅ: Skipstrafikken i sanntid

Alle lastet i helikopteret

Morten Holm, som er fartøysjef ved 330-skvadronen på Ørlandet, opplyser at redningsaksjonen med å få folkene fra Fosenbulk foregikk uten store problemer.

- Vi heiset først to av de på båten i redningshelikopteret. Når vi begynte å gå tom for drivstoff tok de i båten i samråd med redningsskøyta en avgjørelse om at de to siste også skulle bli med i redningshelikopteret. Vi ville ikke da hatt mulighet for å komme tilbake i løpet av en time, og det var mange skjær bare noen hundre meter bak båten, sier han.

- Hvis ankeret hadde slitt seg måtte de om bord hoppet i havet, og da ville redningsskøyta fått problemer med å plukke de opp på grunn av bølgene, forteller han.

60 meter

Fosenbulk seiler under norsk flagg, og er bygd i 1969. Det har en lengde på 60 meter, og dødvekten er på 965 tonn. Skipet skal ha vært lastet med sand, får adressa.no opplyst. Lasteskipet er eid av Fosenfrakt, som holder til i Bjugn. Alle de involverte skal være bosatt på Fosen, men én av de kommer opprinnelig fra Litauen.

Ettersom at alle personene som var om bord er reddet ut, håndterer ikke Hovedredningssentralen aksjonen videre. De opplyser at bergingsaksjonen håndteres av rederiet til fartøyet og Kystverket. Kystverket er koblet inn i saken fordi det er fare for forurensning dersom skipet havarerer, skriver NTB.

Hovedredningssentralen opplyser at RS Harald V og KV Harstad fortsatt vil hjelpe til i aksjonen.

- Kystvaktskipet vil være fremme rundt klokken 16 i ettermiddag. Det jobbes også fra rederiet med å få en taubåt til stedet, sier Øversveen ved 10-tiden onsdag.

Hanssen opplyser at de vil bli værende på stedet til kystvaktskipet kommer.

- Hvis vi skal slepe fartøyet må vi ha assistanse fra de. I tillegg må Sea King-helikopteret fly tilbake noe av mannskapet, sier han.

Fosenfrakt opplyser at de har fått tak i en slepebåt.

- Den vil komme dit i løpet av ettermiddagen, sier Gunnar Helland.

Tre trøndere

Politioverbetjent Hallgeir Stjern ved Fosen lensmannsdistrikt opplyser at de har hentet de fire hos 330-skvadronen på Ørlandet.

- Vi tok de inn for å prate med dem, men det er ikke mistanke om noe kriminelt. De skal forklare hva som har skjedd, og det virker som at det er snakk om et motorhavari, sier han.

Ved 13-tiden hadde de fire forlatt politistasjonen.

- De fortalte oss hva som hadde skjedd, opplyser lensmann Rune Halvorsen.

Han påpeker at de var hos dem av praktiske årsaker, fordi de ikke hadde noe annet sted å være.

Et Sea King-redningshelikopter har heist opp mannskapet på fire fra lasteskipet som er i havsnød utenfor Småværet i Flatanger. Foto: RS Harald V
RS Harald V er i området der lasteskipet er. Foto: RS Harald V