- Umiddelbart tenker jeg at det er brutalt og oppsiktsvekkende.

Det sier distriktsleder i Trygg Trafikk Sør-Trøndelag, Knut Ove Børseth etter at nok en trafikkulykke endte med dødsfall tirsdag ettermiddag.

Skal unngå møteulykker

Møteulykken, hvor Ole B. Rian (92) mistet livet, skjedde på fylkesvei 715 i Haugsdalen i Rissa. Han ble den sjuende personen i den dystre trafikkstatistikken i år.

- Det som overrasker meg er at det kun er møteulykker, og at alle er endt med skjebnesvangre utfall. Enhver av de sakene er tragiske, og for oss som er engasjert i trafikksikkerhet er dette noe vi må snakke om, sier Børseth.

- Hva mener du?

- Vi må ut til folk og snakke trafikksikkerhet. Vi må be folk ta forholdsregler. Det er mange møteulykker, men uten å si så mye om årsakssammenhenger skal vi unngå det. Og er det dårlige vær- og føreforhold må vi alle heller la bilen stå. Det er skummelt å sammenligne så korte tidsintervall, og noen ulykker blir utslagsgivende, men vi er nødt til å ta dette på alvor, sier Børseth.

Mentale rekkverk

Hittil i år er fem av de sju omkomne skjedd i Sør-Trøndelag. I hele fjor omkom sju i sørfylket, mens fire omkom i Nord-Trøndelag ifølge årsrapporten til Statens vegvesen. Tallene forteller også at det i de to første månedene i fjor kun var én dødsulykke i Trøndelag.

Med møteulykker kommer også diskusjonen om midtdeler. Børset er minst like opptatt av bilførerne.

- Midtdelere, og veistandard er viktig. Men jeg er like opptatt av det jeg kaller mentale rekkverk. Vi må ha begge deler. Svaret er ikke bare midtdeler, men sjåføren har også et ansvar. Vi må rett og slett få folk til å ta forholdsregler, sier Børseth.

Dårlig vær

Den første dødsulykken i år skjedde 17. januar, da Anna Jørgine Skjærbusdal (80) omkom etter en frontkollisjon på E39 i Buvika i Skaun kommune i Sør-Trøndelag. To personer i den andre bilen ble lettere skadd.

Det var elendig vær da ulykken inntraff, men årsaken er ikke klar.

- Den ene bilen fikk skrens og kom over i motgående kjørefelt, slik at det ble front mot front. Mer om årsaken vet vi ikke før vi får resultatene fra de tekniske undersøkelsene, sa operasjonsleder i Sør-Trøndelag, Ann Kristin Øie like etter ulykken.

Den neste ulykken skjedde også i Sør-Trøndelag. Den 25. januar omkom 37 år gamle Frank Robert Holm fra Hitra etter at bilen han satt i frontkolliderte med en lastebil på fylkesvei 714 ved Våvatnet og Gangåsvatnet i Orkdal. En passasjer i bilen ble lettere skadd.

De var slapsete veibane og tåkete på stedet da hendelsen inntraff.

To i nord

Natt til 31. januar omkom 57 år gamle Trond Kyrre Green fra Verdal i frontkollisjonen på E6 mellom Verdal bru og Flesknes. Også en person i 20-årene døde i ulykken. En kvinne på 54 år ble hardt skadet.

- Den ene bilen, BMW ført av mannen i 20-årene, var på vei nordover da den kom over i feil kjørefelt, og kolliderte med den andre bilen. Årsaken til ulykken er ikke klar, sier etterforskningsleder Tor Klevmo ved Verdal lensmannskontor.

De to siste dødsulykkene har skjedd på fylkesvei 715 på Fosen. Søndag 7. februar omkom Hilde M. Helgesen (57) og Odd Foosnæs (59) i ulykken som skjedde mellom Rørvik og Vanvikan. Fire personer alvorlig skadd.

Politiet har etterforsket front mot front-kollisjonen bredt. De har tidligere opplyst at en av bilene kom over i motsatt kjørefelt. Det satt to personer i den ene bilen og fire i den andre.

- Vi venter nå på svar på tekniske undersøkelser. Vi har ingen vitner til selve hendelsen, bortsett fra dem som satt i bilen. Vi vil gjennomføre nye og grundigere avhør med de skadde senere, sa etterforskningsleder Roy Inge Aas ved Fosen lensmannskontor til Adresseavisen tidligere i uken.

Og tirsdag skjedde det altså igjen på fylkesvei 715.

- Vi kan danne oss et bilde av ulykken. Det er åpenbart at den ene sjåføren mistet kontroll over kjøretøyet, og havnet i motsatt kjørefelt, sier lensmann Rune Halvorsen i Fosen politidistrikt til Adresseavisen onsdag formiddag.

Bilen fikk dermed en snurr og traff med bakenden i fronten på bilen hvor den omkomne og sjåføren i 60-årene befant seg.

Det er for tidlig å si noe om årsaken, men Halvorsen opplyser at det var glatt på strekningen.

Distriktsleder i Trygg Trafikk Sør-Trøndelag, Knut Ove Børseth , mener man må ut og snakke med folk om trafikksikkerhet. Foto: TERJE SVAAN