Røros: Det sier avdelingsleder Berit Bakosgjelten ved Rørosmuseets Bygningsvernsenter, i forbindelse med den offisielle åpningen av det nye fagskoletilbudet for kursdeltagere fra hele landet.

I alt 21 deltagere, fra Vardø i nord til Sunnfjord i sørvest, var i dag samlet til den første undervisningen i senterets lokaler i Kurantgården på Røros. På timeplanen sto introduksjon til bygningshistorie og bygningsvern, verktøy og materialer.

Mange fagområder

I løpet av helgen skal deltagerne bl.a. gjøre en bygningsundersøkelse, med tilstandsvurdering og fotodokumentasjon, sammen med oppmåling og dokumentasjon og arkivundersøkelser.

Bygningsfysikk, med klimafaktorer, isolering av eldre trekonstruksjoner og brann- og sikringstiltak kommer også blant emnene, sammen med materiallære for treverk og uttak av tømmerkvaliteter, materiallære for mur, murstein og mørtel, for å nevne et lite utdrag..

Bredt samarbeid

– Tilbudet her ved senteret er først og fremst kommet i stand gjennom et samarbeid med Byggenæringens Landsforening, Fagskolen Innlandet og Riksantikvaren, sier Bakosgjelten.

Hun forteller at Bygningsvernsenteret er faglig ansvarlig, mens Fagskolen Innlandet på Gjøvik eier fagskoletilbudet og læreplanen og Riksantikvaren bidrar med finansieringen de første to årene.

For utøvende håndverkere

– Dette er en utdannelse som først og fremst retter seg mot dem som jobber med bygningsvern som utøvende håndverkere, og gjennomføringen skal ta utgangspunkt i en praktisk tilnærming til de faglige problemstillingene, sier Bakosgjelten.

Opptakskravet til deltagerne er svennebrev, enten som tømrer, murer eller snekker, og undervisningsopplegget baseres på helgesamlinger på Røros hver måned og kveldsforelesninger for den enkelte via en digital plattform i periodene mellom samlingene.

Totalt to års utdanning

Bakosgjelten forteller at den første undervisningspakken utgjør et halvt års studium, som på denne måten er lagt ut over et helt år.

– Deretter inneholder opplegget flere påbyggingsmoduler som til sammen representerer en to års utdanning,