Nå skal det bli enklere for svinebønder og røktere å teste seg for smitte av bakterien LA-MRSA.

Det ble klart etter at landbruks- og matminister Sylvi Listhaug i dag har hatt krisemøte med representanter fra Mattilsynet, Nortura, Kjøttbedriftenes landsforbund, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og småbrukarlag og Landbruksdirektoratet for å drøfte nye tiltak mot antibiotikaresistente bakterier i svineholdet.

Landbruksministeren fremholder at det er flere eksempler på at smitte med stor sannsynlighet er brakt inn i besetninger med røktere som er bærere av LA-MRSA bakterier.

- Sammen med Helse- og omsorgsdepartementet vil vi sikre at det blir enkelt for svineprodusenter og røktere å få testet om de er bærere av LA-MRSA bakterier. Derfor vil vi sørge for at kommunene må gi mulighet for testing av svinebønder og røktere, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

Restriksjoner i 29 besetninger

Så langt er 29 svinebesetninger pålagt restriksjoner av Mattilsynet og blir testet. Foreløpige resultater fra syv av besetningene som har hatt kontakt med svinebesetningen i Nord-Trøndelag som allerede har fått påvist smitte, viser at fem sannsynligvis har LA-MRSA, mens bakterien ikke ble påvist i to av kontaktbesetningene. Det vil komme nye prøveresultater senere i denne uken og neste uke.

Under møtet ble det understreket at gode forebyggende tiltak er avgjørende om man skal hindre at bakterien sprer seg til svinebesetningene.

Kontroll med livdyr

Det ble videre poengtert hvor viktig det er at næringen intensiverer arbeidet med å redusere faren for å innføre og spre denne typen smitte, blant annet gjennom gode rutiner for livdyrhandel. På møtet ble bransjen oppfordret til å vurdere å ta inn krav om risikobasert testing av røktere i kvalitetsstandarden (KSL) for produksjon av svinekjøtt.