Påkjørsler bakfra er den hyppigste årsaken til trafikkulykker i Sør-Trøndelag. Og aller flest ulykker skjer på E6 gjennom Trondheim.

– For kort avstand og ikke overholdt vikeplikt ved skifte av felt, er de to vanligste årsakene til trafikkulykker i Sør-Trøndelag. Og av disse er påkjørsel bakfra det største problemet, sier operasjonsleder Knut Sivertsen i Sør-Trøndelag politidistrikt.

1001, 1002, 1003

Han forteller at E6 gjennom Trondheim er den mest ulykkesbelastede strekningen i Sør-Trøndelag, og at omkjøringsveien er spesielt utsatt.

– Den siste uken har vi skrevet ut 54 prikker i løpet av fire vakter, og det er kun forhold vi har kommet over mens vi har vært ute og kjørt, ikke gjennom egne kontroller. Det er veldig mange som kjører med for kort avstand, og det ser vi spesielt på omkjøringsveien der vi har vært plaget med ulykker, sier Sivertsen.

Oppfordringen til trønderne er enkel, ta i bruk den gode, gamle tresekundersregelen.

– Å passe på at det er tre sekunder til bilen foran er en god regel som fortsatt gjelder selv om vi i politiet bruker en annen målemetode.

Kan miste førerkortet

Politiet bruker nemlig video til å fastslå avstanden til bilen foran, og reglene er som følger:

– På kjøretøy under 3,5 tonn skriver vi forenklet forelegg for en tidsavstand på mellom 0,5 og 1 sekund. Dette gir tre prikker på førerkortet. Er avstanden under 0,5 sekund blir det automatisk førerkortbeslag og anmeldelse, forteller Sivertsen.

Når det gjelder lastebiler og kjøretøy på over 3,5 tonn skal avstanden være enda større. Dette fordi de fleste store kjøretøy bruker lengre tid på å bremse opp.

– Disse kjøretøyene får forenklet forelegg for en tidsavstand på mellom 1-1,5 sekund, og førerkortbeslag fra ett sekund og nedover.