I dag er det styremøte i Fosen regionråd i Åfjord hvor alle ordførerne og rådmennene i fosenkommunene deltar. Til stede i Årnes er også fylkesmennene fra Nord- og Sør-Trøndelag, samt representanter fra fylkeskommunene.

Under slike møter er det vanlig at vertsordføreren åpner med å orientere om sin kommune. Samtidig er det 1. april.

- Akkurat det kom vi på, og da måtte vi jo finne på noe gærnskap, sier åfjordsordfører Vibeke Stjern (Ap) til adressa.no.

Byste av Ap-ordfører

Dermed kommer den kreative ordføreren opp med en plausibel historie hvor kommunens Ungdomsråd får spille hovedrollen:

Ungdomsrådet setter nemlig stor pris på demokrati og deltakelse, men mest av alt på Vibeke Stjern. Derfor har rådet i månedsvis gått inn for at en byste av Ap-ordføreren skal reises i Årnes. Det utrettelige maset fra ungdommene har omsider fått en skeptisk Stjern til å gi etter. En byste er lagd, attpåtil av en lokal kunstner, og er klar til å avdukes. Og møtet i Fosen regionråd er den perfekte anledning.

- På forhånd hadde vi vært i kjelleren og funnet frem en gammel nissedame av tre, som ble plassert på en tilhenger ute på parkeringsplassen sier Stjern.

17-åring deltok i 1. april-konspirasjon

Åfjordordføreren innledet møtet med å prate om sentrumsutvikling. I den sammenheng kom hun inn på bysten før hun ga ordet til ungdomsrådets Ragnhild Angela Thun Finseth. Bare timer tidligere hadde 17-åringen blitt hanket inn av skolens rektor for å delta i Stjerns 1. april-konspirasjon.

- Det var en veldig sprek idé, sier Thun Finseth som ikke hadde noen problemer med å stille opp.

Stjern sørget også for at 17-åringen fikk et manus til opptredenen. Fra det kunne Thun Finseth fremføre følgende:

«Fylkesmann, Fylkeskommune, ordførere og rådmenn.

Mitt navn er Ragnhild Angela Thun Finseth , og jeg er medlem i Åfjord Ungdomsråd og har sittet her i en periode på 2 år. Demokratiet betyr mye for ungdommen her på Nord-Fosen. Spesielt opptatt av det er vi i ungdomsrådet. Vi er alle interesserte i politikk og synes de folkevalgte med ordføreren i spissen gjør en fantastisk jobb. Ideen om en statue, et monument av ordføreren Vibeke, som vi kom med, syns vi er genial.

Ordføreren selv er ikke helt enig med oss, men vi tror hun syns det blir stas. Det er en lokal kunstner som har laget monumentet. og nå ønsker jeg at vår flotte ordfører Vibeke kommer hit så vi kan foreta avdukingen.»

Rundlurt

Følget på tjuefem av Fosenhalvøyas maktelite ventet spent. De lyttet. Og omsider ble duken dratt av. «Bysten», den gamle nissedamefiguren, kom til syne med ordet «APRILSNARR» skrevet nedover frontpartiet. Overraskelse og latterbrøl fulgte.

- De gikk fem på, hele gjengen. Ragnhild la ut med stor overbevisning, sier Stjern.

Spøken førte, og vil nok føre til mye munterhet i salene i fremtiden. Stjern er imidlertid ikke redd for at hun kan ha skaffet seg mektige fiender ved å lure et følge av ordførere, råd- og fylkesmenn.

- Nei, men jeg må vel kanskje gå litt stille i dørene før neste 1. april.

Lurt, eller «lurt», hadde imidlertid ordføreren selv blitt av sine barn før hun dro på jobb.

- Jeg sto utenfor huset i badekåpe jeg, for å se på en elg.

Ordfører i Bjugn Arnfinn Astad, Mikael Momyr (rådmann i Roan), fylkesmann Kåre Gjønnes og Rissa-ordfører Per Kristian Skjærvik er blant dem som må konstatere at «bysten» av Vibeke Stjern er en aprilsnarr. Foto: TOR SKJEVDAL