Foto: GURO K. MERAKERÅS

- Jeg heter Svein Nyhus. Og jeg er forfatter. Vet dere hva en forfatter er, spør Svein elevene på 1. trinn på Ila skole.

- Det er en som skriver bøker, svarer Kaspar K. A. Hagan, før alle begynner å rope i munnen på hverandre at de kan lese. Bittelitt. Svein roer dem ned.

- Jeg har en plan! Og den er sånn. Jeg er her fordi jeg skal lese en bok til dere. Og så skal jeg tegne. Og fortelle, sier han. Så gjør han det.

Yndlingsleke

Han forteller om da han var tre år og gikk ned i kjelleren. Han hadde med seg yndlingsleken sin, nemlig en blyant. Og så tegnet han en bil. På veggen.

Nå er Svein 46 år, og er så flink til å tegne at han har tegnet hele denne historien på en white-board, mens elevene følger storøyd med.

For blyanten er fortsatt yndlingsleken hans, og han tegner masse. Men ikke på veggen. Nå tegner han i bøker. Han er nemlig både forfatter og illustratør. Altså lager han både ordene og bildene i bøkene sine.

En ny figur

Svein leser ei bok som heter «Ingen» for førsteklassingene på Ila. Så vil han lage en figur sammen dem. En figur som ingen har sett før.

- Hvordan skal figuren vår se ut, spør Svein.

- Den må ha smilefjes og litt hår, sier Anna Fykse Lamo.

- Vinger! roper Isak Fagerland.

- Den tømmer melk i håret, mener Jakob Arneberg Austrheim.

Snart er figuren ferdig. Og trenger et navn.

- Nå skal jeg lære dere å lage et navn som ingen har hørt før, sier Svein. Han ber om å få tre forslag til navn. «Maria!» «Klovn!» «Kaja!»

Å skape noe helt nytt

Svein skriver opp alle navnene på tavla, og så tar han bort slutten av alle. Figuren heter 8MAKLOKA.

- Det fineste med denne figuren er at den er helt ny, sier han. Den fantes ikke i stad. Hvis jeg hadde spurt dere hvem Makloka var da dere kom inn i rommet her, hadde dere ikke visst det.

Svein har lært bort noe om det å dikte og skape og bruke fantasien.

- Dere har laget en ny person. Ja, dere har forandret verden litt, faktisk, smiler han.