Foto: Guro Kulset merakerås

– Vanligvis er jeg her én eller to dager i uka, for jeg har en hest på fôr, sier Martine Høe Skaftnes (13), mens hun leier shetlandsponnien Ada inn i stallen på Reppe Ridesenter. Å ha en hest på fôr betyr at den liksom er din en dag i uka. Da skal du stelle den og ta ansvar for den, og så får du selvsagt ri på den, forteller Martine. Det er et stort ansvar å være den som skal ta vare på en hest, synes hun. Men det er gøy.

Mest mulig ridning

– Vi ville helst vært her hver dag, ler Martine og June Helen Steien (11). Og når Martine tenker etter finner hun ut at hun nesten er det, nå i sommerferien.

– Jeg skal hjelpe til på rideleir hele neste uke. Og var her hele forrige uke også. Jeg hjelper til med å leie hestene, sale opp og børste dem og slikt, sier hun, og løfter rutinert opp foten til Ada, sånn at hun får skrapet ut skitten fra under hoven hennes.

I dag skal altså jentene ri på shetlandsponnier. Eller «shettiser» som de kaller dem.

– Vi får som oftest lov til å ri dem når vi spør først. Og så pusser vi utstyret deres som betaling, foreller Martine, som er fornøyd med den ordningen, siden det betyr at hun kan ri ofte.

Martine går på Hoeggen skole. Der er det ikke så mange som rir. Men selv begynte hun å ri når hun var to og et halvt, forteller hun. Hun husker ikke hvorfor hun ble hestejente, siden hun startet så tidlig. Etter en pause på noen år, begynte hun å ri aktivt igjen da hun var 10, og nå har hun altså hatt hest på fôr i et halvt år.

Stelle, kose og ri

Det beste Martine og June Helen vet er å ri på tur. Men det er kjempeartig både å stelle og ri og kose med hestene. Men hva er det som er så artig med å ri – hva er liksom greia med hest, lurer vi. Jentene ser på hverandre og ler litt rådville. Det er et vanskelig spørsmål å svare på. – Alt er artig med å ri, blir de to stallvenninnene enige om.

Og at det ikke er bare rideturen de legger vekt på, det ser vi et bevis på når hestene er ferdig stelte. Begge shettisene har fått fine fletter, både i manen, luggen og halen. Med røde sløyfer på er de klare for å ta med Martine og June Helen på tur. I går hadde de med seg mat og drikke ut i skogen, men i dag stiller de uten. Og vet ikke helt hvor de skal ri. Det er kanskje noe av det deilige? Først blir det visst noen runder i innhegningen.

Der møter vi også to gutter som er langt mindre hestevante. De er på såkalt miniklubb. Hver lørdag og søndag kan barn mellom 5 og 10 år melde seg på en formiddagsøkt med ridning på shetlandsponnier.

Det første møtet

– Det er mange som aldri har vært borti hest før som kommer på disse oppleggene, forteller Camilla Linum (19) som er lærling på ridesenteret. Om de ikke har noen erfaring med hest fra før, får de i hvert fall prøvd seg ganske grundig her. De både henter og steller og rir ponniene, helt på ordentlig. 5-åringen som slett ikke følte seg trygg nok til å leie ponnien ut fra beite for to timer siden, svinger seg nå ned fra salen, og hjelper stolt til med å bære sal og seletøy på plass i stallen, før ponnien skal børstes.

– Det gikk jo veldig bra det her, sier han veslevoksent, og smiler bredt, etter å ha hatt sin aller første opplevelse på hesteryggen.

Ponnier kan være fine sommervenner, både for dem som kjenner dem godt fra før, og for dem som vil prøve noe nytt.

Foto: GURO KULSET MERAKERÅS
Foto: GURO KULSET MERAKERÅS