Silje Fuglaas-Hahn fra Trondheim har holdt på med rampenisse i fire år, og hun elsker å rampe i desember.

– Hvordan kommer du opp med ideer?

– Jeg finner mye inspirasjon på Pinterest, noe på grupper på Facebook og noe kommer jeg på selv. Det skal jo passe barnas interesser og alder, så man må være litt kreativ til tider. Også liker jeg å ha en rød tråd på det, så mange av strekene passer med det som ellers skjer den dagen.

Men det er ikke alltid lett å hver dag komme opp med nye ideer. Adresseavisen har derfor laget en rampenisse-generator for de som trenger litt inspirasjon:

Elf on the shelf

Over 115 000 pøblete nordmenn deler inspirasjon til skøyerstreker i gruppen «Rampenissen» på Facebook.

Rampenissen flytter inn i mange hjem 1. desember, og finner på ablegøyer mens familier sover. Selv syvsoverne kan sprette opp av sengen om morgenen, for å se nissens siste sprell.

Sønnene Even (4) og Leon (8) har mye å se fram til.

– De elsker det! Det jeg ønsker å oppnå med å innføre rampenissen, var å tilføre adventstiden enda litt mer magi. Det har jeg absolutt klart, jeg ser stjernene i øynene deres og da er det verdt «strevet», sier Fuglaas-Hahn.

Even (4) og Leon (8) vet ikke hva de kan forvente seg når julemåneden kommer. Moren Silje Fuglaas-Hahn har pønsket på det lenge. Foto: Privat

Rampenissen er inspirert av den amerikanske barneboken «The elf on the shelf» fra 2004. Også nordmenn har hoppet seg på trenden, da ofte foreldre som vil glede ungene ekstra i desember.

Dedikert rampemamma

Året rundt ser Fuglaas-Hahn etter inspirasjon til rampestreker, men den viktigste planleggingen starter etter halloween.

– Da lager jeg meg en liste med rampestreker jeg vet jeg vil ha og når. Så fyller jeg inn etter hvert og handler deretter inn til det jeg eventuelt trenger å handle noe til. Stort sett bruker jeg ting vi har fra før, det skal ikke nødvendigvis koste så mye.

Noen år gjør hun oppdateringer i livet til rampenissen, som ny boplass og sivilstatus.

– I fjor pusset jeg opp et dukkehus som Rampus tok med seg hit, i år kommer han mest sannsynlig med kjæreste.

«Rampus» som han også kan kalles, har fått sin egen bolig hjemme hos familien. Foto: Privat