Den 25 år gamle usbekeren er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, og risikerer lovens strengeste straff på 21 år.

- Hvorvidt han skal slippe å møte under bevisførselen får retten ta stilling til. Jeg mener det er viktig at dommerne får høre hans egen versjon av det som hendte, sier Opdahl.

Vil ta straffen

Det var natt til den 30. april at Bahadir Mirzaolimov tok seg inn i boligen i Overhalla og drepte Anne Grete Vollum (35) og Cicilie Watnan Lian (7). Han er dessuten tiltalt for overgrep og frihetsberøvelse mot Vollums 10 år gamle datter.

Forsvareren sier tiltalte beklager det han har gjort, og at han er beredt til å ta den straffen som måtte komme. Men han har store vanskeligheter for å snakke om det som skjedde.

- Han har erkjent det første drapet og benekter ikke at han også stod bak det andre. Men han husker svært lite etter at han hadde begått det første drapet. Det beste for min klient er om saken går greit og rolig gjennom rettssystemet.

Overføres på storskjerm

Rettssaken starter i Namdal tingrett mandag 22. oktober. Nå jobbes det med å få på plass alle mediene. Det har aldri før vært så stor interesse rundt en rettssak i Namdal.

- Det er allerede påmeldt 25 journalister, og ennå mangler vi svar fra flere aviser og tv-stasjoner. Vi må bruke to saler med overføring på storskjerm for å få det hele til å gå i hop, sier Unn Kristin Årsandøy ved Namdal tingrett.

Retten settes med fagdommer Lisa Elin Bech og to meddommere. I tillegg vil en varameddommer følge forhandlingene i tilfelle sykdomsforfall. Det settes av plasser til nære pårørende.

Det vil ikke bli avholdt andre rettssaker i Namdal tingrett denne uka.

Opdahl mener det er viktig å vise flere sider ved den drapstiltalte.

- Han er ikke bare den grufull drapsmannen, han er også en veldig hyggelig og interessant person. Det er viktig å skape et nyansert bilde.

Krever erstatning

Opdahl understreker imidlertid at de ønsker å ta hensyn til pårørende, og skjønner hvilken situasjon de er kommet opp i.

- Vi vil ikke gjøre saken vanskeligere, sier Opdahl, som ble oppnevnt som forsvarer bare timer etter at drapene var begått.

- Jeg forsvarer ikke handlingen, men personen. Han skal ha riktig behandling og riktig straff., sier Opdal. Han sier at det har gått greit å kommunisere med den tiltalte i fengslet.

- Han er en av innvandrerne som har lært seg best norsk. Men vi bruker selvsagt tolk i retten for å være helt sikker på at alt blir riktig gjengitt.

Bistandsadvokatene har signalisert at de vil legge fram et erstatningskrav som er i overkant av normal rettspraksis fra tidligere drapssaker.

- Vi er forberedt på at det kommer krav, sier Opdahl.

Det var i dette huset aT Anne Grete Vollum (35)og Cicilie Watnan Lie(7) ble drept. Foto: LEIF ARNE HOLME
Foto: PRIVAT