Mandag vaiet flagget på halv stang ved Overhalla barne- og ungdomsskole. Foto: LEIF ARNE HOLME

– Vi var veldig mye i lag. Jeg ville ha med meg noe fint, sier Sara, som forteller at hun er veldig lei seg. Det var moren som fortalte henne om tragedien. Etterpå har det vært mange tårer.

– Jeg fikk ikke sove i natt. Jeg var redd for mannen som ikke var tatt.

Uttrykk som «tragedie», «helt ufattelig» og «vi er sjokkert» er bare delvis egnet til å beskrive opplevelsen når bygdefolket i Overhalla skal omtale drapstragedien som har rammet det lille lokalsamfunnet.

Vanskelig og vondt

Sogneprest Anders Hammer som har vært prest i Overhalla i bare to år, kom til å stå midt oppe i det da tragedien rammet.

– Det er min vanskeligste og verste oppgave som prest, sier han. Det var han som måtte varsle og støtte pårørende. Hammer har egne barn i samme alder, og de går på samme skole som de berørte. Han forteller at han møtte pårørende i sjokk mandag.

– Det griper enda hardere når barn er rammet og involvert. Det er vanskelig og vondt. I et så lite samfunn blir slekt og venner, men også alle andre involvert, sier en beveget Anders Hammer.

Den 820 år gamle Ranem kirke var pyntet ved alteret i går, og det var lagt ut kondolanseprotokoll. Kirken var åpen for alle som ville komme og uttrykke sin sorg både mandag kveld og i går kveld.

Ingen å miste

At en sjuåring er blitt brutalt drept, og opplevelsen det må ha vært for den tiårige jenta som har gjennomlevde tragedien og mistet sin mor, har gjort et sterkt inntrykk på alle.

– Vi er alle i sjokk. Det er ufattelig. Vi har ingen å miste.

Det sier Louise Weider, assisterende rektor ved Overhalla barne- og ungdomsskole. Det er 297 elever ved skolen. I dag vil de være samlet til minnestund i samfunnssalen. Skolen er ikke større enn at alle kjenner de to jentene.

Mandag ble flere av elevene hentet hjem fra skolen etter hvert som nyheten om drapene ble kjent. En ung mor kunne fortelle at hun ikke ville ta sjansen på å la sine to barn være ute på egen hånd så lenge en drapsmann kunne være på frifot.

Uvirkelig

For det var en helt uvirkelig situasjon innbyggerne på Skogmo våknet opp til mandag morgen.

Uniformert politi, bevæpnet med både pistol og maskingevær gikk fra dør til dør.

– Det er ikke hver dag vi får besøk av bevæpnet politi på dørene, sier Roy Arne Lysberg.

De tre mindreårige barna i huset hadde blandede følelser etter politbesøket – og gir uttrykk for at det både var nifst og spennende..

– Vi har holdt oss oppdatert på internett hele tiden. Sidene til nettavisene har vært flittig besøkt, sier Lysberg. Politihelikopteret drev varmesøk etter rømlingen og kom durende inn over hustakene med blafrende rotorblad og en slik støy at hele huset ristet da vi snakket med familien.

Sorg på butikken

På ICA-butikken der Anne Grete Vollum hadde sitt daglige arbeid et halvannet års tid var selvfølgelig drapstragedien det store samtaletemaet. Det var her mange av innbyggerne er blitt kjent med den trivelige og omgjengelige ekspeditøren.

– Alle vi som arbeider her har samlet oss og snakket om det som har skjedd. Vi skjønner ikke at det som har skjedd, er mulig sier Linda Sæternes, fra sin plass bak kassapparatet.

Som nærmeste nabo til huset der drapene skjedde har Karen Nordahl hatt direkte utsikt til oppbudet av etterforskere i hvite overtrekksdrakter som har fartet ut og inn gjennom dørene.

– Vi opplevde litt husbråk i den tiden ekteskapet skar seg og han ble kastet på dør. Men det som har skjedd nå er helt meningsløst, sier Karen Nordahl.

Lettelse

– Det er en stor lettelse over at den drapssiktede er tatt. Men samtidig har lokalsamfunnet mistet to av sine kjære, så vi har en sorgprosess foran oss, sier ordfører Jostein Hildrum.

Den samme lettelsen gir også prost Inge Thorseth i Namsos uttrykk for.

– Det er viktig. Belastningen for Overhalla-samfunnet er stor nok som den er, mener Thorseth.

Sara Antonsen Fuglem (8) hadde med seg en teddybjørn for å hedre bestevenninnens minne. Foto: JENS PETTER SØRAA
Linda Sæternes er tidligere kollega av Anne Grete Vollum og omtaler henne som en trivelig og omgjengelig person. Foto: LEIF ARNE HOLME
Da Karen Nordahl våknet mandag morgen var nabohuset omringet av etterforskere og væpnet politi. Foto: LEIF ARNE HOLME
Sogneprest Anders Hammer er lettet over at den drapssiktede er tatt. Foto: GLEN MUSK