For mange trøndere er en tur til Sverige en tradisjon i påsken, og det er ikke alle som er like stødige i hva som er lovlig kvote å bringe tilbake. Eller så er det en god del som tar en kalkulert risiko, ifølge kontorsjef Bjørn Arild Sørli i Tollregion Midt-Norge.

Bilen full av sigaretter

- De første dagene i påsken var det bra med trafikk. Vi hadde en kontroll på Ådalsvollen i Verdal på onsdag, og i løpet av to-tre timer så hadde vi skrevet ut et 20-talls forelegg. Det meste handlet om for mye vin og øl. Vi kontrollerte rundt 70 biler, og dermed blir prosenten som bryter loven ganske høy, sier Sørli.

Den alvorligste smuglingssaken ble oppdaget onsdag kveld da to menn fra Trondheim ble stoppet med 17 500 sigaretter i bilen da de passerte grensen ved Storlien. Tollvesenet mistenker at sigarettene skal selges videre.

- Vi hadde nok litt mer bemanning i år enn i fjor, men vi synes utviklingen er ganske bekymringsfull. Vi synes det var mange som hadde med seg for mye, sier Sørli.

- Smugler mest vin og øl

Noen av de største foreleggene var på nærmere 7000 kroner, noe som tilsvarer en ganske stor mengde med alkohol, ifølge Sørli.

Foreleggene blir større dess mer varer du forsøker å ta inn i landet. Sørli mistenker at mange har en ganske likegyldig holdning til smugling.

- Mange har nok en «går det, så går det»-holdning til det hele. De tar en bevisst risiko når de handler for mye. De første dagene denne påska bød også på typisk handelsvær, og det var mye trafikk på grensa, forteller han.

Trønderne forsøker hovedsakelig å smugle inn vin og øl. Sigaretter og snus er ikke like interessant.

- Prisene på tobakk har begynt å stige, og det er ikke så mye å spare ved å ta en tur til Sverige, forklarer Sørli.