Voldsvideoen fra Namsos som viser at en tenåring blir trakassert på åpen gate, har vekket sterke reaksjoner.

- Ingenting kan unnskylde denne typen handlinger og personen må stå til ansvar for det vedkommende har gjort. Men når noen gjør noe slikt så er det ofte et tegn på at personen har hatt det vondt og vanskelig som barn, sier psykolog Hans-Petter Karstad.

Han mener at det er et felles ansvar at man følger opp ungdomsgruppen etter at denne saken har kommet frem.

- Det er helt forferdig at noe slikt kan skje i Norge i dag. Det er et tegn på at psykologer, kommunen og staten må jobbe forebyggende med slike grupper, sier psykologen.

Kan ha lite empati

Karstad har sett videoen fra Namsos, men kommenterer på generelt grunnlag hva som kan ligge bak hvorfor man filmer slike hendelser og sprer dem i sosiale medier.

- Det kan tyde på at både de som filmer og gjerningspersonen har lite empati med offeret. Det kan være at de rett og slett ikke makter å forstå en annen persons frykt og smerte, sier han.

- Det kan også være at man er del av et miljø som forherliger vold. At man sender slike videoer til andre kan også være en måte å sende beskjed om at man ikke kødder med oss eller meg, fortsetter Karstad.

Lettere å påvirke

I ungdomsgjenger kan også andre mekanismer spille inn.

- Det kan være man gjør handlinger fordi man frykter represalier fra lederne i gjengen hvis man ikke gjør som man får beskjed om, sier Karstad.

Alderen til personene som er involvert spiller også en rolle.

- Ungdommer har mindre impulskontroll. De er også lettere å påvirke enn andre. Det gjør at ungdommer lettere gjør dårlige valg, sier psykologen.

Motivet varierer

Politioverbetjent Torkil Ramstad ved Sør-Trøndelag politidistrikt har tidligere skrevet en masteroppgave om hvorfor folk filmer voldshendelser. Han er ikke kjent med innholdet i videoen fra Namsos og kommenterer derfor på generelt grunnlag.

- Generelt filmer folk spesielle hendelser eller det som er ekstraordinært. De sprer filmene i sosiale medier fordi man ønsker oppmerksomhet eller flere treff, sier Ramstad.

Motivet for filmingen kan variere.

- Dersom man kjenner offeret kan det være en krenkelse. Hvis man ikke kjenner offeret filmer man trolig for å få oppmerksomhet i sosiale medier, sier politioverbetjenten.