Alle har de til felles at de har fått sakene behandlet i Konfliktrådet. I Sør-Trøndelag omhandler de fleste konfliktrådssakene vold, trusler, bruk og salg av narkotika, konflikter i nærmiljøet, familievold, skadeverk og naskeri.

Halvårstallene fra Konfliktrådet i Sør-Trøndelag viser en økning fra fjoråret. Så langt i år er det behandlet 434 saker, 117 flere saker enn på samme tid i fjor. Totalt har konfliktrådet behandlet 175 straffesaker, en økning på 56 saker.

Samarbeider godt

– Vi har et veldig godt samarbeid med politiet. Flere narkotikasaker og voldssaker blir overført til oss, sier Iren Sørfjordmo, leder av Konfliktrådet i Sør-Trøndelag og konstituert leder av Konfliktrådet i Nord-Trøndelag.

Sivile saker i Sør-Trøndelag som både er henlagte saker og saker meldt inn av parter utgjør så langt 259, en økning på 61 saker.

Siden 1. juli 2014 har konfliktrådene hatt ansvaret for straffegjennomføring av ungdom under 18 år som har begått alvorlig eller gjentatt kriminalitet. I sørfylket er to ungdommer idømt ungdomsstraff, og 53 har fått reaksjonen ungdomsoppfølging.

Vold i hjemmet

– I alle sakskategoriene har det vært en økning sammenlignet med samme periode i fjor. Av 161 saker som omhandler vold og trusler er 30 familievoldssaker, sier Sørfjordmo.

Antallet narkotikasaker har nærmest eksplodert, fra seks til 54 saker. Økningen skyldes nok bl.a. straffegjennomføringen med ungdom under 18 år.

I tillegg har det vært en økning i konflikter som omhandler ordensforstyrrelser, falske anklager, dokumentforfalskning, trafikk og andre forhold.

– Noen har også behov for å snakke sammen etter voldtekt og andre seksuelle overgrep. Slike tilrettelagte møter er basert på samtykke og frivillighet til å møte den andre parten. Hittil i år har vi registrert sju saker i denne kategorien.

Færre saker i nord

Sørfjordmo legger til at så langt har 453 påklagede vært i konfliktrådet i Sør-Trøndelag, 130 kvinner og 323 menn. 106 av de påklagede er mellom 15 og 18 år.

Halvårstallene for Konfliktrådet i Nord-Trøndelag viser derimot en svak nedgang fra 2014. 128 saker så langt i år er 15 færre saker enn på samme tid i fjor. 58 av sakene er straffesaker, en nedgang på ti. 72 av sakene omhandler vold, trusler og krenkelser. Ni av voldssakene er familievold.

I Nord-Trøndelag er én ungdom blitt idømt ungdomsstraff, mens seks har fått reaksjonen ungdomsoppfølging. Straffegjennomføringen er iverksatt i hele fylket, og ungdomskoordinatoren jobber med 19 saker.

Færre naskerisaker

– Spesielt vold og krenkelser har hatt en økning, og det samme viser statistikken for landet for øvrig, påpeker konfliktrådsleder Iren Sørfjordmo.

Naskeri og vinningskriminalitet har en nedgang sammenlignet med samme periode i fjor.

Til sammen har 148 påklagede møtt i Konfliktrådet i Nord-Trøndelag i år, 42 kvinner og 106 menn. 24 er i alderen 15 til 18 år.

Mer vold og narkotika

Også på riksplan har det vært en økning i tallet på saker. 3876 saker er 421 flere enn i fjor på samme tid. Det har vært en betydelig økning i både vold og narkotika. Antallet voldssaker har økt fra 764 til 939, mens tallet på narkotikasaker er gått opp med 32 til 124 saker.

I hele Norge er 160 ungdommer blitt idømt de nye ungdomsreaksjonene. 134 har fått ungdomsoppfølging, mens 26 er dømt til ungdomsstraff.