66-åringen har fraktet varer og folk på snøskuter ved Gjevilvatnet i Oppdal i snart førti år. Han raser mot foreldre som presser småbarn til å bli med på skitur mot deres vilje.

– Jeg skjønner ikke at de har med seg unger i femårsalderen på skitur i styggværet. Barna skriker som grisunger mens de kjemper seg mot vinden i snøfokket. Da blir det vanskelig å få med seg barna på tur dagen etter, sier 66-åringen.

Slalåmbriller

Siden 1974 har han fraktet varer, mennesker, gode og dårlige nyheter på snøskuter mellom Osen og hyttene rundt Gjevilvatnet. Han beskriver seg selv som en stor «Gjevilvass-fan» og ønsker at så mange som mulig skal få med seg den vakre naturen i området. Men han synes ikke noe særlig om at små barn må fortsette skituren når de ikke selv vil.

– Sist mandag for eksempel var det mye vind og snø, men likevel så jeg flere bitte små unger med slalåmbriller som stavret seg frem. Det var lett å skjønne at de ikke hadde lyst, for jeg hørte skrikingen deres en halv kilometer unna. Været gjorde det umulig å stoppe opp for en matpause på veien, så de måtte bare peise på til de kom helt frem, sier skuterføreren.

Bedre med peiskos

Han understreker at det er positivt at barn blir med på skitur, men mener det må foregå på barnas premisser.

– Hvis barna vil stoppe eller snu, så må foreldrene høre på dem. Det er helt absurd å montere slalåmbriller på barn i fire-femårsalderen for at de skal holde ut i styggværet de åtte kilometerne mellom Osen og Gjevillvasshytta. Tur-retur blir det 16 kilometer. Det er altfor langt for en liten unge på én dag. Barna går ikke på ski på samme måte som voksne. Det betyr for eksempel at skiene deres må smøres på en egen måte, sier Aalbu.

– Hva synes du voksne med små barn skal gjøre i stedet?

– På en slik dag hadde det vært mye bedre å tilbringe dagen foran peisen med spill eller andre aktiviteter. Problemet er at de voksne gjerne vil fortelle at «I går gikk vi fra Osen og helt inn til Gjevillvasshytta», fordi de synes det høres mye bedre ut. Og da tar de ikke hensyn til at smårollingene slett ikke har lyst til dette, sier Aalbu.

Vanlig med humørsvingninger

Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems Turistforening er også opptatt av at en skitur må foregå på barnas premisser. Men han mener at svingende humør hos barna er noe man må regne med.

– Å være med på skitur er en kjempeopplevelse for barn, og en fin måte å tilbringe tid sammen med dem på. Men foreldrene må ikke være for opptatt av å nå et mål. Hvis man opplever at det ikke er helt dagen for langtur, kan man stoppe opp og kanskje finne en bakke så barna får leke seg litt. Man må passe på å ha med nok klær og bra utstyr, og det kan være lurt å ha en sjokoladebit med i sekken, mener Bergrem.

– Barna er sterke og utholdende og tåler ganske mye. Det trenger ikke nødvendigvis å være noe problem for en unge å gå åtte kilometer, legger han til.

Foto: Mari Vold
Halvor Aalbu synes barn må slippe å gå på ski når de ikke vil. Foto: Mari Vold