Ideen om å benytte Bertnem bru på Namsosbanen som fiskecamp kom i et lystig lag ved elvebredden. Mannen bak innrømmer at prosjektet kan virke sprøtt.

- Jeg har ikke noe papir på at jeg er normal, flirer melkebonde og gründer Torger Haugen fra Overhalla.

Gunde Svans sovevogn

Etter seks år med planlegging er nå alt klart for å gjøre drømmen til virkelighet.

- Det har vært veldig mye fram og tilbake. Den 6. mars klokka 11.33 fikk jeg endelig klarsignal fra Jernbaneverket om at prosjektet ble godkjent. Nå skal vi hente tre togvogner fra Snåsa og ei sovevogn fra Falun. Vogna i Falun ble for øvrig tidligere eid av skikongen Gunde Svan. I tillegg skal vi få tak i ei lita godsvogn der vi skal ha dusj og badstue, forteller Haugen.

Les også: Pangstart i Namsen

Det siste godstoget på Namsosbanen gikk i 2005 med korn til Skogmo. Nå foreligger det ingen planer om at banen skal brukes til ordinær jernbanetrafikk igjen.

- Vi var skeptiske

- Vi var skeptiske til prosjektet i starten. Nå har vi imidlertid funnet en løsning, forteller områdedirektør i Jernbaneverket, Thor Brækkan.

I avtalen mellom Haugen og Jernbaneverket er det flere klausuler som omhandler blant annet sikkerheten.

- Som eiere av jernbanen må vi være trygge på at sikkerheten blir ivaretatt. I tillegg har vi tatt forbehold om det skulle bli aktuelt med trafikk på Namsosbanen igjen. Banen er nemlig ikke formelt nedlagt. Men dette er et spennende, fascinerende og unikt prosjekt som vi håper går bra, forteller Brækkan.

Les også: Fanget storlaks midt på åkeren

Unikt konsept

Prosjektet koster mellom to og tre millioner kroner og har fått støtte fra blant andre Innovasjon Norge.

- Vi har støttet prosjektet med 735 000 kroner. Det gjorde vi på bakgrunn av et troverdig budsjett og et unikt konsept. Dette tror vi blir et tilbud som folk vil ha og bruke. Det kan dermed bli lønnsomt i løpet av kort tid, forklarer Ragnar Hauge, rådgiver hos Innovasjon Norge.

Kun fiskecamp på sommeren

Torger Haugen og samboer Elizabeth Hamsund håper å kunne ønske de første gjestene velkommen til laksesesongen starter neste år. De eier laksevaldet ved brua og i sesongen vil tilbudet forbeholdes laksefiskere.

- Vi vil ha den samme roen og stemningen på og ved elva som det har vært tidligere. Vi har også planer om å rydde en del av banestrekningen østover hvor fiskere kan sette seg på en dresin og sykle til neste fiskevald. Utenom fiskesesongen vil det fungere som et opplevelsessted med overnatting og bespisning, åpent for alle, forteller Haugen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

foto
Slik kan det se ut neste sommer på Bertnem bru ved Øysletta i Overhalla. Foto: Privat
foto
Laksefiskerne vil få skikkelig nærkontakt med Namsen når de innlosjeres på brua. Her skal det bli kamera i elva og skjerm i baren hvor man kan sitte og se laksen vandre oppover elva, ifølge Torger Haugen.