Dette går frem av en spørreundersøkelse blant fylkets innbyggere gjennomført av Opinion på oppdrag fra Kommunenes Sentralforbund (KS) i Nord-Trøndelag, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Distriktssentreret. De foreløpige resultatet og analysene av undersøkelsene ble presentert under en KS-konferanse i Steinkjer i dag der både ordførere og administrative ledere var behørig representert.

Engasjert i prosessen

Undersøkelsen viser at over halvparten av innbyggerne i stor grad ønsker å bli informert og involvert i beslutningsprosessen rundt en eventuell kommunesammenslåing. Engasjementet i så måte er aller størst i to av de minste kommunene; Flatanger og Røyrvik. Entusiasmen for fremtidens kommune- og regionstruktur ser ut til å være minst i Levanger kommune.

Målingen viser at mer enn fire av ti innbyggere i Nord-Trøndelag «i stor grad» er opptatt av en eventuell kommunesammenslåing. En tredel av befolkningen oppgir ifølge undersøkelsen at de bare i liten grad er opptatt av spørsmålet. På interessetoppen i denne sammenheng ligger Leka kommune, der 73 prosent av de spurte oppgir at de i stor grad er opptatt av kommunesammenslåingen, mens Namsos er på bunnen av tabellen der bare 35 prosent av de spurte svarer det samme.

Mest fornøyd på Høylandet

Blant de 2886 spurte nordtrønderne samt innbyggerne i Osen og Bindal oppgir 62 prosent at de er svært fornøyde eller ganske fornøyd med de eksisterende kommunale tilbudene innen kultur, idrett, fritid og idrett. 56 prosent er fornøyd med skole, skolefritidsordninger og barnehagetilbud, mens litt under halvparten (49 prosent) er tilfreds med tilbudet innen helse, pleie og omsorg.

Innbyggerne i Høylandet kommune er mest fornøyd med ed kommunale tjenestene, alle sett under ett. I snitt er åtte av ti innbyggere i kommunen fornøyd med tjenesteområdene.

- Svekker lokaldemokratiet

Det er også stilt spørsmål om hva som eventuelt oppfattes som positivt ved en kommunesammenslåing. De fleste har fremhevet kompetanse i de kommunale fagmiljøene og kostnadseffektiv kommunal drift som de viktigste positive faktorene. På en rekke områder regner innbyggerne med at det kommunale tilbudet blir dårligere ved en sammenslåing. Det gjelder spesielt områder som lokaldemokratiet og livskraftige lokalsamfunn.