Dette går frem av NOFs ferske rapport. Det landsdekkende kartleggingssprosjekt beregner den norske bestanden av hubro til 451-681 par.

Til sammen har det blitt samlet inn opplysninger fra 1420 mulige hubroterritorier i løpet av prosjektperioden. Totalt 936 mulige hubroterritorier har blitt oppsøkt, og tilstedeværelse av hubro har blitt påvist ved til sammen 518 av disse.

Nedgang, men ikke mye

Gruppen som har laget den omfattende rapporten om hubroen i Norge, mener arten ikke oppfyller kriteriene som skal til for å ha status som «sterkt truet». For å være sterkt truet, må en art ha 20 prosent nedgang over en periode på tre generasjoner.

– Det er ingen ting som tyder på at dette gjelder for hubroen. Selv om bestandsnedgang kan dokumenteres i flere delområder i Norge i løpet av de siste 20 årene, tyder NOFs landsdekkende kartleggingsprosjekt på at bestanden mange steder er stabil. Det antas likevel en svak pågående bestandsnedgang i den norske bestanden, men det er ikke grunnlag for å anta at denne har vært over 20 prosent i løpet av de siste to hubrogenerasjonene. Derfor foreslås det at arten nedgraderes fra kategorien «sterkt truet» til «sårbar» på den kommende norske rødlista for arter som skal revideres og være klar i løpet av 2015, sier Ingar Jostein Øien som har vært med på å lage NOF-rapporten.

Bedre kunnskap enn noengang

Etter fem år med hubrokartlegging, er det samlede kunnskapsgrunnlaget for hubroens status i Norge bedre enn noen gang tidligere.

– Med utgangspunkt i dette, mener vi det dermed ikke er grunnlag for å konkludere med at det har vært en nedgang i den norske hubrobestanden i størrelsesordenen 20 prosent eller mer over de siste 18-20 årene. Det er grunn til å anta at hubrobestanden har vært i en svak nedgang totalt sett, men vi anser det som sannsynlig at denne nedgangen har vært i størrelsesordenen 10 prosent i løpet av de siste tre hubrogenerasjonene. På dette grunnlaget er det vår oppfatning at hubroen bør ha status som «sårbar» på den kommende norske rødlista, sier Ingar Jostein Øien.

Artsdatabanken avgjør

Øien understreker at det er en egen rødlistekomite innenfor Artsdatabanken som avgjør hvilken status hubroen skal ha.

– Vi kan ikke foregripe Artsdatabankens avgjørelse. Men NOF har gjort et omfattende arbeid med hubrokartleggingen, og jeg vil tro vår rapport vil veie tungt når spørsmålet om hubroens status skal bestemmes, sier Øien.

Han mener likevel en eventuell nedgradering av hubroen på rødlista ikke bør påvirke saker som har med denne arten å gjøre innenfor forvaltningen.

Hubro-konferanse i dag

Av den fylkesvise oversikten i rapporten, går det frem at Nord-Trøndelag har 30-50 hubropar, mens det i Sør-Trøndelag er 50-80 par. Dette er en svak fremgang i Nord-Trøndelag, mens det for Sør-Trøndelag er relativt stabilt sammenlignet med tidligere tall.

NOF sammen med Fylkesmannen i Sør-Trøndelag arrangerer en konferanse om hubroens status nasjonalt og regionalt i Trondheim i dag. Her vil kartleggingsprosjektet bli lagt frem . Det blir egne innlegg om hubroens status i de to trøndelagsfylkene.

Kollisjonsrisiko med kraftledninger og kortslutningsfare på strømmaster, regnes sammen med økt menneskelig aktivitet og utbygging nær hubrolokaliteter som de viktigste trusselfaktorene for hubrobestanden i Norge i dag. Sviktende næringstilgang, samt husdyrhold, regnes også som viktige trusler.