Mannen i 20-årene er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 193, for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, opplyser politiadvokat Bente Lind ved Trøndelag politidistrikt.

Lovbestemmelsen har en øvre strafferamme på seks års fengsel. Straffesaken mot pleierassistenten er berammet i Sør-Trøndelag tingrett 15. januar.

- Politiet ble kjent med saken etter at fornærmede selv tok kontakt med lensmannskontoret, sier Lind, og legger til at overgrepene skal ha skjedd på fornærmedes arbeidsplass samt hjemme hos tiltalte på en privatadresse i Sør-Trøndelag.

Skal ikke vitne

Den fornærmede i saken er en ung psykisk utviklingshemmet mann. Ifølge tiltalen skjedde overgrepene i april og mai i fjor. Den tiltalte jobbet på dette tidspunktet som pleierassistent ved institusjonen hvor den fornærmede er bruker.

- Personer som er spesielt sårbare, som blant annet psykisk utviklingshemmede er, skal kunne være og kunne føle seg helt trygge spesielt i forhold til de som er ansatt for å ta vare på dem. At noen misbruker sin stilling for å ha denne typen kontakt, det ser politiet alvorlig på, sier Lind.

Lilli Marie Brimi er oppnevnt som bistandsadvokat for den fornærmede mannen.

- Saken har vært og er en stor belastning for min klient, sier Brimi.

Hun opplyser at mannen ikke skal forklare seg under rettssaken. På grunn av hans psykiske utviklingshemming ble det gjennomført dommeravhør av ham, og dette vil bli avspilt i retten.

Advokat Frode Wisth, som forsvarer den tiltalte pleierassistenten, ønsker ikke å uttale seg om hvordan klienten stiller seg til tiltalen.

- Det vil han forklare seg om i retten, sier Wisth.

Helsearbeider tiltalt

27. januar behandles nok en overgrepssak i Sør-Trøndelag tingrett hvor den fornærmede er psykisk utviklingshemmet. En helsearbeider er tiltalt for å ha forgrepet seg på den fornærmede kvinnen gjentatte ganger fra våren 2013 til oktober 2014. Ifølge tiltalen mot den tidligere helsearbeideren, skal han ha hatt flere hjemmebesøk hos kvinnen i en kommune i Sør-Trøndelag. Det var da de anmeldte overgrepene skal ha skjedd, mener påtalemyndigheten. Det var den fornærmede kvinnen selv som anmeldte saken.

Adresseavisen har tidligere omtalt saken. Mannen ble pågrepet i oktober i 2014 og deretter avhørt.

Overgrepssak i retten: Politiadvokat Bente Lind ved Trøndelag politidistrikt blir aktor i straffesaken mot en pleierassistent som starter senere i måneden. Her fra en annen rettssak i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: RUNE PETTER NESS