En av de nærmeste naboene til lasteskipet Ms Scan Master, som gikk på grunn natt til søndag, forteller at det har vært ekstremt stor forskjell på flo og fjære på Straumsneset på Hemnskjela i Snillfjord.

- Fryktelig stor flo

Jacob Annar Hagen har flere ganger etter grunnstøtingen vært nede og sett på den nye naboen som dukket opp i vannkanten.

- Den står fryktelig langt opp på land. Der står den veldig godt. Det vil bli vanskelig å få dratt ham av, sier Hagen.

- Det var fryktelig stor flo da hendelsen inntraff. Det var også veldig stor forskjell på flo og fjære i helga, sier naboen.

Det bekrefter også sønnen Trond Håvik Hagen.

- Det var unormalt stor forskjell på flo og fjære, sier han.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter

Fjerde gang

Jacob Annar Hagen har forsøkt å se om det har blitt noen forurensning, men har foreløpig ikke sett noen lekkasje. Mannskapet er fortsatt om bord i lasteskipet.

Hagen tror det gikk galt i nærheten av Terningen fyr.

- Det virker som skipet ikke har forandret kursen der, og så gått på land. Dette er den fjerde båten som har grunnstøtt på samme sted i løpet av mine 66 år her, sier han.

Det er foreløpig ikke kjent hva som var årsaken til grunnstøtingen. Det er ikke kjent når man vil forsøke å gjøre et forsøk på å dra båten av grunn. Bergingsarbeidet er utsatt på ubestemt tid.

Trekker vannet i samme retning

Statsmeteorolog Ida Marie Solbrekke forteller til adressa.no at solformørkelsen har påvirkning på tidevannet.

- Når det er solformørkelse, må månen være nær jorda for å dekke sola. De står på linje og trekker vannet i samme retning, og dermed blir kraften stor. Men hvorfor det blir så stor forskjell mellom flo og fjære er ikke så lett å svare på, sier hun.

To personer omkom på grunn av det kraftige tidevannet som rammet Normandie-kysten i Frankrike. Mange skuelystne hadde møtt opp i Frankrike og Storbritannia for å se naturfenomenet med supertidevannet skriver NTB.

Frode Hagen bor også på Hemnskjela, men er sterkt tvilende til at solformørkelsen hadde innvirkning på tidevannet.

- Dette er det tidspunktet på året hvor det er størst forskjell mellom flo og fjære. Jeg jobber på oppdrettsanlegg, så jeg er på havet nesten hver dag. Jeg tror ikke det er mer enn normalt, sier han.

Solformørkelse kan ha hatt betydning for tidevannet. Foto: frank lervik
Dette bildet tok nabo Trond Håvik Hagen søndag ettermiddag. Det viser grov sjø rundt den grunnstøtte båten. Foto: Trond håvik hagen
Jacob Annar Hagen frem kart over stedet hvor oljeskipet gikk på grunn. Foto: frank lervik
Dette kartet viser hvordan skipet har hatt kursen rett mot land. Den blå prikken er taubåten Boa Heimdal. Foto: Marinetraffic.com