For der går medlemstallene rett til fjells! Aldri før har Trondhjems Turistforening (TT) hatt så stor oppslutning som nå. Foreningen har over 21 000 medlemmer, som er nesten 2000 flere medlemmer enn i fjor. Dette betyr også nye besøksrekorder.

- Vi ser at sosiale medier er med å drive turistforeningens tall rett til værs, sier Frode Støre Bergrem, daglig leder i TT.

Motiveres av fine naturbilder

- Hvordan ser dere dette?

- Turbilder egner seg godt på sosiale medier, og folk i alle aldre, ikke minst ungdom, liker å vise fram bildene på sosiale medier. Fine motiv trigger, og det er lettere å bli motivert av fine bilder enn en ren turbeskrivelse. Vi har ingen målinger som bekrefter dette, men det er et generelt inntrykk vi har. Vi ser også at vi har stadig flere følgere på våre sosiale medier-kanaler.

Han synes at det er ekstra gledelig at veksten er størst blant barn og ungdom.

- 24,7% vekst blant barnemedlemmer viser at flere familier tar i bruk naturen, «verdens største lekeland», sier Bergrem, som sier at dette er en utvikling de har sett over tid.

- Natur og friluftsliv frister stadig flere, og jeg tror det er en trend som fortsetter. Friluftsliv har økt i popularitet de siste årene, kanskje flere blir opptatt av naturen og ta vare på den. Kanskje dette er et signal på en mer grønn tenkning hos flere? spør Bergrem.

Driver ungdom til fjells

Generelt har reiselivet i Midt-Norge og landet for øvrig hatt et sterkt år. Det skyldes svak norsk krone, som gjør det dyrere for nordmenn å reise utenlands, men billigere for utlendinger å oppleve Norge. Også terrorfrykt i Europa har ført til at flere nordmenn har valgt å feriere hjemme.

Ungdom har for fullt oppdaget kvalitetene som er i fjellet og opplevelsene egner seg særdeles godt på sosiale medier. Blant ungdom mellom 13 og 26 år er veksten på hele 16,5%.

- De søker mot topper og plasser på jakt etter kule motiver til dagens postering på Facebook, Instagram og Snapchat. Og bilder fra naturen egner seg godt i disse kanalene og gir god respons for dem som deler sine bilder der. Dette er i høyeste grad med å øke populariteten til tur- og friluftslivsaktiviteter, sier Bergrem.

Sterk sommer

Årets sommersesong har vært historisk ved turisthyttene til TT. Her er også veksten på 18 % sammenlignet med i fjor. Dette gjør at rekordsommeren fra 2002 også er slettet. De betjente hyttene i Trollheimen og Sylan har hatt en økning på ikke mindre 2347 gjestedøgn i sommer, som totalt sett runder 24 000 gjestedøgn på sine 18 små og store turishytter.

Det er Nedalshytta, Storerikvollen og Schulzhytta i Sylan som har hatt den største veksten. Her er turen «Norge på tvers» blitt en suksess, sier informasjons- og markedssjef i Trondhjems Turistforening, Jonny Remmereit .

- Det kommer folk fra hele landet for å gå ukesturen på 120 killometer lange turen. Bare denne turen gir 2000 gjestedøgn i Sylan, understreker Remmereit.

- Dette er svært gledelige tall. Stillhet, fred og ro har blitt en mangelvare i hverdagen og fremstår derfor som et ettertraktet produkt. Mange finner dette på tur ved å oppleve gledene og kvalitetene den midtnorske naturen byr på. For noen så har også helsegevinsten ved fysisk aktivitet i frisk og ren luft stor betydning, sier Bergrem.

Det går også mot godt besøk på utsiktspunktet Viewpoint Snøhetta på Hjerkinn denne sesongen, skriver opp.no. Når en måned av turistsesongen gjenstår har 26 000 besøkt attraksjonen på Tverrfjellet, like mange som i fjor. Også bussen inn til turisthytta Snøheim og foten av Snøhetta melder om rundt 10 000 passasjerer i sommer.

foto
Rekordbesøk for turisthyttene: Ramsjøhytta er et bindeledd mellom det sentrale Sylanområdet og Fongen-/Roltdalstraktene, som trekker til seg stadig flere gjester. Foto: Trondhjems Turistforening